Avukat Senem Kiraz, İz Televizyonu’nda yayınlanan ve Özgür Coşkun’un sunduğu Sektör programının konuğu oldu. Kiraz, deprem sonrası kentsel dönüşüm uygulamalarını değerlendirdi.
Deprem sonrasında hakların mevzuat durumuna göre değerlendirildiğini söyleyen Kiraz, ağır hasarlı ve yıkılmış binalar için devletin ilk etapta maddi yardımda bulunduğunu belirtti. Taşınma yardımının kiracılara ve maliklere yapıldığını ancak can güvenliği olduğu için insanların eşyalarını alamamasını ise maddi kayıp olarak nitelendirdi. Bu kapsamın dışında kalanlarda da önemli olanın hasar durumunun kesinleşmesi olduğunu dile getirdi.
‘YETKİ BELEDİYELERDE’
Birçok hak sahibinin başvuru yaptığı halde bu yardımlardan faydalanamadığını duyduklarını sözlerine ekleyen Avukat Kiraz, idare mahkemesi yoluyla da bu hakların talep edilebileceğini vurgularken kredi desteği için ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edilmesi gerektiğini belirtti.
Binanın ‘hasarı’ ile ‘riskli’ oluşunun farklı konular olduğunu kaydeden Kiraz, testler için yetkinin ocak ayı itibari ile ilçe belediyelerine devredildiğini hatırlattı. Kiraz, kentsel dönüşüm sürecinde riskli yapı testi için tek bir kat malikinin başvurusunun yeterli olduğunu belirterek, “Kentsel dönüşümde maddi avantajlar olabiliyor. Devlet kiracılar, malikler için kira yardımı yapıyor. Bu önemli. İster kira yardımı ister kredi desteğinde faydalanılabiliyor. 125 bin TL olan kredi desteği 200 bin TL’ye çıkarıldı. Ancak depremzedeler bakımından 10 yılla sınırlandırılan bu desteğin yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu sürecin depremzedeler bakımından uzatılması gerekiyor” dedi.
‘KAÇINILMAZ GERÇEK’
“Kentsel dönüşüm kaçınılmaz bir gerçek” diyen Avukat Kiraz, “Haklar iyi bilinmeli. Doğru sözleşme yapılmalı bu çok önemli. İnsanlar haklarını bilirlerse o haklarla yol alabiliyorlar. İyi bir hukukçu desteği ile sözleşmelerin hazırlanması gerekir. Sadece sözleşme yapmakla bitmiyor. Birçok konu var bu en az 18 aylık bir süreç çünkü. Kentsel dönüşümle başlayan işlerde müteahhit kaynaklı gecikme olduysa kat malikleri için bir imkân var. Bu da sözleşmenin feshi için ilgili belediyelere başvurabiliyorlar” açıklamalarında bulundu.
Belediyelerin kentsel dönüşümde rolünün çok önem kazandığını da dile getiren Kiraz, “Buca, Karabağlar, Konak, Bornova belediyelerinin için kendi yetkilendirilmiş laboratuvarları kurmaları çok iyi bir hizmet. Başvuru yeri belediye olunca daha güvenli oluyor ve başvuru da maliyet daha düşük oluyor. Sosyal belediyecilikte ilk hizmet bu olmalı zaten. Deprem İzmir’in bir gerçeği” şeklinde konuştu.