Ay tutulması, 2024 yılında dördüncü ve son ay tutulması olarak gerçekleşecek. Ay tutulması ile ay ortalama dolunaydan biraz daha büyük ve parlak görünecek. Ay tutulması 18 Eylül saat 05.15'te başlayıp saat 06.16'da sona erecek. Dünyanın birçok noktasında gözlemlenebilecek olan ay tutulması Türkiye'den de görülecek.
Bu yıl üç kez gerçekleşen Ay tutulması, gökyüzünde son kez muhteşem bir görsel şölen sunmaya hazırlanıyor. Ay'ın yaklaşık %8'i Dünya'nın gölgesinden geçecek, bu da gökyüzü meraklıları için özel bir an olacak. Tutulma, Türkiye’den izlenip izlenemeyeceği konusunda ise birçok kişi bilgi arıyor. 

Ay tutulması ne zaman?

Ay tutulması, 18 Eylül 2024 günü Türkiye saati ile 05.15'te başlayıp saat 06.16'da sona erecek. Ay tutulması, parçalı ay tutulması olarak gerçekleşecek. Parçalı Ay tutulması, Ay diskinin bir kısmının Yer'e ait kısmi gölge konisinin (Penumbra) içerisine girmesiyle oluşur. Çıplak gözle izlenebilen bir gök olayıdır. Ay parçalı gölge konisine gireceği için parlaklığında azalma hissedilmemiştir.

Parçalı Ay tutulması Türkiye'den izlenecek mi?

Bu tutulma, Kıta Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya'dan seyredilebilecek. Türkiye de bu gök olayına şahit olacak bölgelerin içinde yer alacak.


Parçalı Ay tutulması nedir?

Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür.
Parçalı Ay tutulması, Ay diskinin bir kısmının Yer'e ait kısmi gölge konisinin (Penumbra) içerisine girmesiyle oluşur. Çıplak gözle izlenebilen bir gök olayıdır. Ay parçalı gölge konisine gireceği için parlaklığında azalma hissedilmemiştir.

Ay tutulması nedir?

Ay tutulmaları, dolunay evresinde gerçekleşir. Dünya, Ay ve Güneş’in tam ortasında yer aldığında, Dünya'nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer ve bu gök olayı meydana gelir. Ay’ın ışığı azalır ve genellikle birkaç saat boyunca kırmızımsı bir renk alır. Bu renkten dolayı, tutulma sırasında "Kanlı Ay" olarak da anılır. Üç tür Ay tutulması vardır:
1.    Tam Ay tutulması: Ay, Dünya'nın gölgesinin iç kısmına tamamen girdiğinde gerçekleşir. Bu durumda, Ay kırmızımsı bir renk alabilir çünkü Dünya'nın atmosferi güneş ışığını kırarak Ay'a yansıtır.
2.    Kısmi Ay tutulması: Güneş, Dünya ve Ay tam olarak hizalanmadığında meydana gelir. Ay, Dünya’nın gölgesinin yalnızca bir kısmından geçer ve bu yüzden Ay’ın bir kısmı karanlıkta kalır.
3.    Yarı Gölgeli Ay tutulması: Ay, Dünya'nın yarı gölgesinden geçer, bu durumda sadece Ay’ın çok küçük bir kısmı hafifçe kararır ve bu tutulma en belirsiz olanıdır.

Muhabir: Ege Şenol Çalışkan