Ticaret Bakanı Ömer Bolat, X hesabından yaptığı paylaşımda emlak ilanlarında doğrulanmış ilan düzenlemesinin bugün itibarıyla başladığını duyurdu.

Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Emlak’ta doğrulanmış ilan düzenlememiz bugünden (15 Eylül) itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Yeni düzenlememizle beraber sahte ilanların, ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesi ile piyasada fiyat istikrarının sağlanması amaçlanmaktadır. Başta emlak sektörümüz ve taşınmazlarını kiraya verecek vatandaşlarımız olmak üzere tüm ilgililerimizin yeni düzenlemeye hassasiyetle dikkat etmeleri gerekmektedir.”

Doğrulanmış ilan nedir, uygulama neyi amaçlıyor?

Hayata geçirilen uygulamaya göre, konut satacak kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek. Bu yetkilendirmeyle emlakçılar sitelere ilan girebilecek.

Yetki belgesiz faaliyet gösteren emlak işletmelerinin, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nde (EİDS) yetki doğrulamasının devreye alınması sonrasında ilan verirken sorun yaşamamak ve idari yaptırıma maruz kalmamak için bu belgeyi alması kritik bir önem taşıyor. 

e-Devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün olabilecek ancak yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacak.

EİDS yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak.

Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından yapılacak yetkilendirme süresi asgari 3 ay olacak, verilen yetkinin süresi aynı ekrandan uzatılabilecek.

Uygulamada aynı taşınmaza ilişkin, birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün.

Muhabir: EYLÜL SANSÜR