İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, İstanbul’da yaşanan ve çevre illerden de hissedilen depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a “İzmir, olası bir depreme karşı hazır mı?” sorusunu sordu.
Ösen, Meclise sunduğu yazılı soru önergesinde; “2020 yılında İzmir Bayraklı’da yaşanan deprem bize ne denli hazırlıksız olduğumuzu gösterdi. Aradan geçen 5 yılda Bakanlık İzmir halkını depreme hazırlayacak ne yaptı?” dedi.
İzmir Milletvekili Ösen, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülkedir. Türkiye’nin aktif fay hatları üzerinde yer aldığı ve büyük yıkımlara sebep olan depremlerle sık sık karşı karşıya kaldığı gerçeği artık inkâr edilemez bir durum. Türkiye’nin üçüncü büyükşehri olması sebebi ile İzmir de yoğun göç almış ve dolayısı ile yüksek nüfusa sahip bir ilimizdir. Bu nedenle deprem riski karşısında alınacak önlemler hayati önem taşımaktadır. Geçmişte yaşanan ‘30 Ekim 2020 İzmir Depremi’, şehirdeki yapı stokunun ve altyapının ne denli hassas olduğunu ortaya koymuştur. Bayraklı depreminde 117 yurttaşımız hayatını kaybetti, yüzlerce bina yıkıldı, binlerce kişi evsiz kaldı.
Çözüm üretilmesi gerekiyor
Aradan geçen 5 yılda ne yapıldı? İzmir olası bir depreme hazırlandı mı, deprem risk haritası bulunuyor mu, harita var ise kamuoyu ile neden paylaşılmadı? Bunlar gibi birçok sorunun hâlâ cevapsız olduğu, kamuoyunun ise yeterince bilgilendirilmediği görüyoruz. Merkezi yönetimin söz konusu İzmir olunca İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir paydada buluşarak çalışma yürütmediğini biliyoruz. Ancak deprem oldukça hassas ve partiler üstü bir konu. Bu nedenle ortak paydada buluşarak çözüm üretilmesi gerekiyor.
Kurum'a dikkat çeken sorular
İzmir Milletvekili Seda Kâya Ösen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları sordu:
İzmir il genelinde güncellenmiş bir deprem risk haritası bulunmakta mıdır? Varsa bu harita kamuoyu ile paylaşılmış mıdır?
2020 İzmir Depremi sonrası hasar gören binaların kaçı yıkılmış, kaçı güçlendirilmiştir? Yıkılan binaların yerine yenileri ev sahiplerine teslim edilmiş midir? Edildi ise toplam kaç bina teslim edilmiş kaçı halen yapılmayı beklemektedir?
İzmir’deki mevcut yapı stokunun yüzde kaçı depreme dayanıklıdır? Bu konuda yapılmış güncel bir çalışması bulunmakta mıdır?
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir çalışma zemini oluşturulmuş mudur? Oluşturuldu ise envanter çalışmaları karşılaştırılmış mıdır?
İzmir halkını bilinçlendirmeye yönelik afet eğitimi ve tatbikatlar yapılmakta mıdır? Yapıldı ise ne sıklıkla yapılmaktadır? En son eğitim ve tatbikat hangi tarihte yapılmıştır?
Kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar kaç bina yenilenmiş, kaç bina için dönüşüm planı yapılmıştır?
İzmir'de deprem anında kullanılmak üzere kaç adet toplanma alanı bulunmaktadır? Bu alanların varlığı halk tarafından bilinmekte midir?