AKP’nin meclise sunduğu, 30 gün içerisinde sahiplendirilmeyen sokak hayvanlarının uyutulmasına yönelik yasa tasarısına yönelik tepkiler gün geçtikçe büyüyor. Hayvanseverler, veterinerler, Sivil Toplum Kuruluşları yasa tasarısının yürürlüğe girmesini istemediklerini, çözümün uyutmak olmadığını belirtiyorlar.

Öte yandan Şanlıurfa’da geçen hafta iki kişinin köpekler tarafından ısırılması sonucu yapılan testlerde kuduz vakasına rastlanması iddiasıyla Valilik iki mahallede karantina uygulaması başlatıldığını duyurmuş ardından sokaklardaki köpeklerin toplandığı belirtilmişti. Bunun üzerine yasa tasarısı tekrar dikkat çekiyor ve sokak hayvanları üzerinden yaşanan olaylara önayak niteliğinde görülüyor.

Yasa tasarısı hakkında konuşan hayvan hakları savunucusu CHP İzmir İl önceki dönem Başkan Yardımcısı Banu Özdemir, “Ölsün denilen hayvanlar bizim sayemizde mi nefes alıyor, kalpleri bizim sayemizde mi atıyor? Bu gezegen sadece bize mi ait? Neden sorunların çözümünü öldürmekte, yok etmekte arıyoruz? Ben bu ülkenin uyutulma adı altında tarihe toplu katliam yapmış bir ülke olarak geçeceğini düşünmek istemiyorum” diye konuşurken Veteriner Hekim Serdar Aktop, “Belediyeler bu konuda yeteri kadar çalışsa ve özen gösterse, popülasyonda bu kadar artış görülmez” diye belirtti.

Dilsiz masumların sesi yok sanılmasın

Görevini yerine getirmeyen kurumların faturasının masum hayvanlara çıkmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Banu Özdemir, “Uyutulma denen ölüm. Bazı beyanlara denk geliyorum, acısız olacak, hissetmeyecekler diye. Nereden biliyorsunuz? Uyutularak öldürüldünüz mü hiç? Ölsün denilen hayvanlar bizim sayemizde mi nefes alıyor, kalpleri bizim sayemizde mi atıyor? Bu gezegen sadece bize mi ait? Neden sorunların çözümünü öldürmekte, yok etmekte arıyoruz? Ben bu ülkenin uyutulma adı altında tarihe toplu katliam yapmış bir ülke olarak geçeceğini düşünmek istemiyorum. Vicdan, merhamet ve sağduyu sahibi bir ülkeyiz. Siyaset kurumu çözüm üretmekle mükellef. Ve çözümün herkesin ve her canlının yaşam hakkını muhafaza ederek sağlanacağı konusunda temennim. Bizlerde bunun için e bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üstümüze düşeni yapmaya devam edeceğiz. Görevini yerine getirmeyen kurumların faturasının masum hayvanlara çıkmasına izin vermeyeceğiz. Dilsiz masumların sesi yok sanılmasın. Vicdan sahibi her yurttaş, onların sözcüsü” diye konuştu. 

Kısırlaştırmanın önemi büyük

Belediyelerin üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmediğini belirten Serdar Aktop, “Belediyeler bu konuda yeteri kadar çalışsa ve özen gösterse aslında popülasyonda bu kadar artış görülmez. Özellikle ilçe belediyelerinde veteriner işleri müdürlüğü kurulması ve buralarda yeterli sayıda veterinerlerin bulundurulması gerekiyor. İlçelerden başlayıp merkeze doğru iyi bir şekilde uygulanarak çözüme ulaşılabilir.  Bu uygulamaların hem il belediyelerinin hem de ilçe belediyelerinin de uygulaması doğru bir sonuca ulaşılması açısından çok önemli. Örneğin bir ilçe hayvanları toplayıp kısırlaştırma, aşılama yaparken diğer ilçe kamyonlara yükleyip sokak hayvanlarını il sınırlarına bırakıyor. Burada kısırlaştırma ve çip takmanın önemi büyük. Çünkü insanların sokak hayvanlarına karşı yaklaşımı da değişir bu şekilde. Kuduz aşısı yapılmış, üremesinin önüne geçildiği takdirde popülasyonun artmasının önüne geçebilir. Evet hayvan sayısı çok fazla ancak bunun tek bir cevabı var ki yeterince kısırlaştırma işlemi yapılmıyor. Kuduz aşısı yapılmadığı için veya çip takılmadığı için üremiyorlar, yeterli sayıda kısırlaştırma yapılmadığı için üremeye devam ediyorlar” diye söyledi. 

Köpekvelisi tutuklandı!

Yasa tasarısı üzerine konuşulurken öte yandan Şanlıurfa’da geçen hafta iki kişinin köpekler tarafından ısırılması sonucu yapılan testlerde kuduz vakasına rastlanması iddiasıyla Valilik iki mahallede karantina uygulaması başlatıldığını duyurmuş ardından sokaklardaki köpeklerin toplandığı belirtilmişti. Karantinanın ardından hayvan hakları savunucuları bu mahallelerdeki kedi ve köpeklerin toplatıldığını duyurarak tepki gösterdi. Öte yandan Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü ’nün Şanlıurfa Siverek’te bulunan belediyeye ait hayvan barınağından hasta 35 köpeği Ankara ‘ya taşıması sonrası bazı sosyal medya hesaplarından “kuduz karantinası ihlal edilen bölgedeki köpekler taşındı” iddiaları ortaya atılmıştı. Bunun sonucunda Ankara Valiliği konuya ilişkin inceleme başlatıldığını bildirdi. Bugün köpekleri taşıyan Buket Özgünlü ve beraberindeki dernek çalışanı M.S.D. gözaltına alındı. Özgünlü gözaltına alınmasının ardından tutuklandı.

Kaynak: Haber merkezi