Başkan Duman, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu antlaşması olarak tanımlanan Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yılı nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Lozan Antlaşması’nın esareti reddedenlerin mirası olduğunu ifade eden Duman, Lozan'ın Türk Tarihi’nde de eşi benzeri görülmemiş bir zaferin anıtı olduğunu söyledi.

Lozan'dan Büyük Taaruz'a

Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışıyla başlayan milli mücadelenin kesin zaferinin Büyük Taarruz ile nihayete erdiğini belirten Duman şöyle devam etti: "Kan, gözyaşı ve acıyla kazanılmış bu müstesna zaferin tescili olan Lozan Barış Antlaşması ise sadece bir antlaşmadan ibaret değil, ulusal kurtuluşumuzun taçlandırılmasıdır.

Büyük Önder Atatürk’ün ifadesiyle; Lozan Barış Masası’nda sorunlar, yalnız üç dört yıllık yeni evreye değil yüz yıllık hesaplar görülüyordu. Bu denli eski, bu denli karışık ve kirli hesapların içinden çıkmak elbette pek yalın ve kolay değildi.

Lozan görüşmelerinde Türkiye’yi temsil eden İsmet İnönü, bu diplomatik savaşın içinden başarıyla çıkmayı bilmiştir. Lozan’da atılan imza, bir yandan Türkiye Cumhuriyeti’ni müjdelemiş, diğer yandan da Sevr Antlaşması'nı yırtıp atmıştır. Lozan Antlaşması esareti reddedenlerin bizlere mirası, emanetidir. Türk Tarihi’nde de eşi benzeri görülmemiş bir zaferin anıtıdır. Ulus olarak varlığımızı borçlu olduğumuz, Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yılını kutluyor, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan Kahramanı İsmet İnönü’ye şükran ve minnetimi yineliyorum”.

Kaynak: BÜLTEN