Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, İz Televizyonu’nda Özgür Coşkun ile Başkanla Başbaşa programının konuğu oldu. Göreve başladığı 2019 yılından bugüne ilçede hayata geçirdiği çalışmaları aktaranj Başkan Kırgöz, belediyenin mali yapısı hakkında da bilgiler verdi.

Altyapıyı yeniliyoruz

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan alınan 66 milyon avroluk kredi ile inşa edilecek Dikili Su Arıtma Tesisi’nin önemini açıklayan Başkan Kırgöz, şunları söyledi: “2019’dan bu yana ana iletim hatları da dahil temiz su iletim hatlarını değiştirdik, 170 kilometrelik hat değişimi yaptık. Dikili bugün su kesintisi yaşamayan nadir ilçelerden biridir. Dikili’de Su Arıtma Tesisi de yapılmamış, inşallah o da bizim dönemimizde yapılacak. Atık su hatları ve yağmur suyu ayrıştırma projemiz var. Bahçeli’den başlayıp Kızılçukur mahallesine kadar Dikili merkezi de kapsayacak bu projeyle, altyapımızı yenileyeceğiz. Bu proje için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 66 milyon avro kredi bulundu. Bu kredi İller Bankası’nın onayına gitti, onaylandıktan sonra ihaleye çıkacağız. Bununla beraber Dikili büyük bir mesafe kat etmiş olacak ve onlarca yıllık atık su, pis su olayını halledeceğiz. Dikili, gerçekten 10 adım öne çıkmış bir sahil, tarım kenti olacak yoluna devam edecek.”

Kendi bütçemizle yaptık

Kırgöz, Dikili’de bir kültür merkezi ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacı kendi bütçeleriyle karşıladıklarını belirterek, “Dikili’nin büyük bir kültür merkezi eksiği vardı. Burada böyle bir merkezimiz yoktu. Yazın festivallerimiz haricinde etkinlik yapabileceğimiz bir alanımız yoktu. Kötü ekonomiye rağmen bütçemizi oluşturduk ve planımızı yaptık. 78 milyon TL gibi bir rakamla çok şık bir kültür merkezi yaptık. Kültür merkezi bize çok şey kattı. Birçok dalda öğretmen istihdamı sağladık. Yüzlerce çocuğumuza birçok kurs veriyoruz. Halk oyunları kurduk, tiyatro topluluğu oluşturduk, keman, gitar ve birçok müzik aletinin öğretildiği kurslar veriyoruz” dedi.

Mali yapıyı güçlendirdik

2019 yılında mali yapısı kötü bir belediye devraldıklarını ancak bu durumu değiştirdiklerini söyleyen Dikili Belediye Başkanı Kırgöz, “Zor bir belediye devraldık. 2019 öncesi 93 milyon TL borcumuz vardı ama şimdi mali yapısı güçlü, geleceğe güvenle bakan bir belediye var” ifadelerini kullandı.

Manzaralı spor merkezi

Kırgöz, Dikili’nin ihtiyaçları doğrultusunda bir de spor merkezi açtıklarını kaydederek, “Dikili’de yıkılmayı bekleyen bir iş merkezimiz vardı. Onu yıktık, hatta onu da tamamen kendi öz kaynaklarımızla yıktık. Yıkımın ardından belediyemize 95 metrekare bir işyeri yarattık. En kıymetlisi de en üst katında Dikili manzaralı bir spor merkezi oluşturduk. Bildiğim kadarıyla 375 kadınımıza spor dersleri veriyoruz, burası haftanın 6 günü dolup taşıyor” diye konuştu.

Kent arşivi oluşturduk

Dikili Kent Arşivi hakkında da konuşan Kırgöz, “Dikili’ye bir kent arşivi oluşturduk. Maalesef Dikili’nin bir arşivi yoktu. Burası hakkında bir şey sorulduğunda bildiğimizi soruyorduk ama bir kentin arşivi olması lazım. Yerel yöneticilerin en önemli görevlerinden biri de kültürü geleceğe aktarmaktır. Kent merkezinde bir zincir markette olan mülkümüz vardı, onu geri aldık. Bir şirketle anlaşıp arşiv araştırması yaptık, Osmanlı ve Cumhuriyet arşivi araştırması yapıldı. Dikili’nin bilinen bütün yazılı arşivini bulduk, bildiğim kadarıyla orayı ziyaret eden sayısı 5 bini geçmişti” diye konuştu.

Düğün salonu müjdesi

Dikili için düğün salonu müjdesi veren Başkan Kırgöz, “Hem Çandarlı hem Dikili’de düğün salonu eksikliğimiz vardı. Çandarlı’da seçim öncesi arsasını satın alarak bu salonun yapımına başladık. Yazın burayı açtık ve neredeyse hiç boş kalmadı. Sadece 9 bin lira karşılığında hemşerilerimiz düğünlerini yaptı. Aynısından bir tane daha Dikili’ye yapıyoruz. Havalar biraz fırsat verince çim serimini yapıp Dikili’ye hem açık hem kapalı düğün salonunu kazandırmış olacağız. Çok yakın zamanda hemşerilerimiz orada da 9 bin TL karşılığında düğün derneklerini yapacaklar” dedi.

Üstyapı ve yeşil alan çalışmaları

İlçedeki üstyapı çalışmaları hakkında bilgi veren Kırgöz, “Toplam 450 bin metrekare kilit parke taş döşemesi, 130 kilometre üretim yolu açtık. Yine 110 kilometre sıcak asfalt serdik. 2019’da göreve geldiğimizde sadece bir mahallemizin sıcak asfalt serimi vardı ve biz onun üzerine 110 kilometre daha koyduk. Bununla beraber Dikili kent merkezinin trafiğini rahatlatmak için güney ve kuzey çevre yolunu açtık. Sosyal donatı alanlarına çok önem verdik. Sahil kesimindeki parkların tamamını yeniledik. Sevgi yolunu baştan yarattık. Dikili ve Çandarlı Belediyesi toplam 21 tane park yapmış. 2019’dan sonra o 2 parkın 20 tanesini yıkıp yeniden yaptık, bunun üzerine 30 tane daha park yaptık. Yeşil alana bu kadar önem verdik. Ciddi anlamda parklar oluşturduk, daha fazlasını da yapacağız” dedi.

İmaj ve bilinirliği artırdık

Dikili’nin imajına ve bilinirliğine katkı yapmak için U-19 Plaj Voleybolu Dünya Şampiyonası düzenlediklerini aktaran Kırgöz, “Dikili’nin bir Taziye Evi ihtiyacı vardı, bunu yaptık. Belediyemizin bir meclis salonu bile yoktu. Kültür Merkezinin içinde 100 kişilik bir salonumuz var, onu da meclis salonu olarak kullanıyoruz. Plaj Sporları Tesisi kurduk. Dünya standartlarına uygun bir plaj sporları tesisi yaptık. İlk Avrupa ölçekli bir turnuva yaptık, baktık başarılıyız, bize, ‘stat çok güzel, ilave yaparsanız dünyada 5’incisi düzenlenecek U-19 Plaj Voleybolu Dünya Şampiyonasını burada yapalım’ dediler. Baktık bizim ilk etapta boyumuzu aşacak, hemen İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüştük ve hızlıca organize olup Eylül’ün 10-17’si arasında 43 ülkeden 112 takımın, 750 yabancı sporcunun misafir edildiği çok güzel bir organizasyon gerçekleştirdik. Muhteşem bir ambiyans oldu, Dikili tanıtıldı, esnafımız kazandı. 5 yılda 31 tane araç aldık. Sülüklü Deresi mevzumuz vardı. Kentin merkezinde kabul edilebilir bir şey değil, yüzlerce evin kanalizasyonu açık dereye akıp denize boşalıyordu. 2 buçuk yıl gibi çalışma sonrası projelendirip hem yeni kanalizasyon hattı oluşturduk hem de o derenin ıslahını gerçekleştirdik. Orada hiçbir kirlilik göremezsiniz” diye konuştu.

Sözümüzü tuttuk

Artık ne yönden gelinirse gelsin güzel ve tertemiz bir Dikili göründüğünü söyleyen Kırgöz, “2019 öncesi Dikili’ye geldiğinizde nereden gideceğinizi bilemezdiniz. O dönemde, ‘bizi bu göreve layık görürseniz peyzaj çalışmaları yapılmış tertemiz bir Dikili karşılayacak’ sözünü vermiştik. Bugün nereden gelirseniz gelin, sizi tertemiz bir Dikili karşılar. Verdiğimiz sözlerin hepsini tuttuk” dedi.

Yeni yönetmelik çıkmalı

Yazın 200 bini bulan bir nüfusa hizmet verdiklerini aktaran Kırgöz, “120 milyon TL’lik arsayı SGK’ya veriyoruz. Aslında borçlarımız sürdürülemez borçlar değildi, yapılandırmayı beklediğimiz borçlar vardı, o gelmeyince sıkıntıya girdik. Arsa verme olayı gündeme gelince bizde bunu yapmayı seçtik. Maliyetler gerçekten çok arttı. Dikili’nin nüfusu 48-49 bin gibi görülebilir ama özellikle yaz döneminde dışarıdan bir sürü insan geliyor. Sahil bölgelerindeki belediyeler için yeni yönetmeliklerin çıkması ve bu belediyelerin gelirlerinin artması gerekiyor. Yaz kış ortalamasına bakarsanız ortalama 200 bin nüfusa hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.

Gelecek seçimleri değil

Her daim toplumun menfaatine hareket ettiğinin altını çizen Başkan Kırgöz, “Dikili aydınlık, güzel bir kent. Biz de vatandaşlarımız için bize verilen görev doğrultusunda, nasıl daha güzel bir Dikili yaratabiliriz diye çalışmaya devam edeceğiz. Şeffaflık, akıl, iş bilmenin hepsini üst üste koyduğunuzda bunu başarıyorsunuz. Ben, gelecek seçimleri değil gelecek nesilleri düşünerek siyaset yapan bir insanım. Olması gereken budur, böyle de devam edecektir. Toplumun menfaatine olması gereken neyse bunu yapıyoruz, sonuçta toplum kazanıyor. Dikili’yi Kuzey’in incisi yaptık” ifadelerini kullandı.

Muhabir: BATUHAN KAYA