Semra İĞTAÇ- Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Hayata geçirdiği çalışmaları ve önümüzdeki sürece dair hedefleri hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Kırgöz, soruları da yanıtladı. Belediye Başkanı Kırgöz, “Geçen dönem nasıl bir belediye aldığımı hepiniz biliyorsunuz. İzmir’in en borçlu belediyesini aldık. Hızlı bir şekilde belediyeyi toparlayıp yolumuza devam ettik. Büyükşehir’in desteğiyle çok önemli işler yaptık, 170 kilometrelik içme suyu hattını yeniledik. Dikili’de artık su sıkıntısı yaşanmıyor. Yaz ayların bitince kapalı alanda aktivelerimizi yapacak yer yoktu. Birinci hedefimiz Dikili’ye kültür merkezi kazandırmaktı. Hiçbir yerden destek almadan kültür merkezimizi yaptık. Kent merkezinde eski bir binamız vardı. Temiz su altyapısı değişti. Tabi bunun üzerine kentin tamamı kazıldı. İZSU ile kentin merkezinde çok ciddi çalışmalar yaptık. Çok aşırı yağışlar olmasa Dikili’de su taşkını olmuyor. Dikili’de atıl bir dere vardı. İzinlerin alınması, işgallerin kaldırılması, mülkiyet sorunlarının giderilmesi, 2 buçuk yıl mücadele ettik. Ama hallettik, bir sorun kalmadı” diye konuştu.

Yol çalışmaları

Asfalt ve yol faaliyetlerinden de söz eden Başkan Kırgöz,Kent merkezinde oluşan trafiği önlemek için göreve geldikten sonra kuzey-güney aksı olmak üzere çevre yolu oluşturduk. Biz altyapısını yaptık, Büyükşehir de asfaltını yaptı. Kent merkezinde birçok caddeyi düzenledik. 130 kilometre statik, 110 sıcak asfalt döktük. 450 bin parke döşedik. Yeşil alanlara çok önem verdik. Şimdiye kadar 21 tane park yapılmış. Yapılan bu 21 parkın 20’si yıkıp yeniden yaptık. Bunun üzerine 30 tane daha park yaptık. Kesintisiz insanların 6 kilometre yol yürüyebileceği bir güzergah oluşturduk. Göreve geldiğimizde 1 kilometre bisiklet yolu yoktu. Kentin planlamasına çok önem verdi. Uğur Mumcu caddesinde bir bisiklet yolu oluşturup kent merkezinden geçirip kesintisiz bisiklet yolu oluşturduk” dedi.

Sahil işgaliyle mücadele

Dikili’deki tüm sahili ve parklarını yenilediklerini belirten Başkan Kırgöz, “Hepsine kameralar, oturma grupları yerleştirdik. Güvenlikli ışıl ışıl sosyal donatı alanları oluşturduk. Sevgi yolu benim için Dikili’nin kalbiydi. Ama kullanılamıyordu. Düzenledikten sonra artık denize girecek yer kalmadı. Yepyeni bir yer oldu. Sahil işgallerine çok özen gösterdik. Bu alanda 250 metrekare üzerinde işgal vardı. Burayı bir kişinin kazancı olmaktan çıkaracağımızı söyledik. Göreve geldikten sonra seri bir şekilde burayı halkın kullanımına açtık” ifadelerini kullandı.

Düğün salonu ve taziye evi

Vatandaşların taleplerini her zaman öncelik aldıklarını vurgulayan Kırgöz, “Taziye evi eksiğimiz vardı. Taziye evi kurduk. Kültür Merkezi içesinde meclis salonu yaptık. Düğün salonumuz yoktu. Vatandaşlar bundan çok yakınıyordu. Göreve gelir gelmez, Çandarlı’ya bir kır düğün salonu yaptık. Dikili’de kapalı ve açık düğün salonu yapıyoruz. Kısa sürede hayata geçecek. Düğün bedeli ise 9 bin TL olarak belirledik” dedi.

66 milyon euro kredi bulundu

İlçeye İleri Biyolojik Arıtıma Tesisi kurulacağını ve otogar problemini çözeceklerini açıklayan Kırgöz, şunları söyledi: “Bu proje için İzmir Büyükşehir Belediyesi 66 milyon Euro kredi buldu. İller Bankası’nda bekleyen kredi onayı geldikten sonra ihale yapılıp, proje gerçekleştirilmiş olacağız. Su kesintisi yaşanmayan ender ilçelerinden biriyiz. Bu tesisi yaptıktan sonra Dikili altyapısını güçlendirmiş olarak gelecek 50 yıla hazır bir ilçe olacak.  Çandarlı’nın da içme suyu problemini kaldırdık. Bir otogar problemi var. Arsası temin edildi. Büyükşehir tarafından proje çalışması yapıyor. Çok yakında yapım ihalesine çıkacak. Kütüphane, yeşil alan, sosyal donatı, halı sahalar yapacağız.”

"Sıkıntılı bir borç yok"

Başkan Kırgöz, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. SGK borçları ile ilgili sorulan soruya yanıt veren Başkan Kırgöz, “SGK borçlarımız var. SGK borcumuz 230 milyon TL. 70 milyon TL yapılandırıldı. 120 milyon TL’sini için arsalar belirledik, protokol imzalayacağız. Kalanı da yapılandırma çıkarsa yapılandıracağız, olmazsa ödeyeceğiz. Ödenemeyen bir borç değil. Her yıl ortalama bir yapılandırma çıkıyordu. Bu seçimden sonra çıkmadı. SGK borçlarında günceli ödemeyip geçmişi yapılandırılırdı, ikinci bir yapılanma çıktığında mevcudu yapılandırıp devam ediyorduk. 1960 yılından bu yana 7 defa belediyenin vergi borcu affedilmiş. Yani 100 yıla vadeli gibi Merkez Bankası’na aktarılıp (MB) bu biriken borçlanma uzun vadede MB’de ödenmiş. 7 defa af çıkmış. Böyle bir beklenti vardı. Yine bu beklenti var. Borçsuz belediye olmaz, yeter ki sürdürülebilir olsun. Bu 230 milyon TL, işçi maaşlarında, yatırımlarda kullanıldı. Dikili’nin sıkıntılı bir SGK borcu yok” dedi.Kırgöz ayrıca, “Mevcut sistemle belediyelerin yürütülmesi mümkün değil. Bu durum kamu kurumlarına yansıyor. Belediyelerin gelirlerin artırılması için hızlı ve radikal çalışmalar yapılması gerekiyor. Önlemler alınmasa bir yerde tıkanacaktır. Umarım ki en geç tıkanan belediye oluruz” açıklamasında bulundu.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ