Türkiye Belediyeler Birliği’nin 28 Ağustos’ta Adıyaman’da gerçekleşen Encümen Toplantısı’nda alınan karar üzerine Deprem Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan 18 Ay Sonra Deprem Bölgesinde Durum Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Türkiye Belediyeler Birliği Encümen Üyesi, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel raporun detaylarını sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Raporda 6 Şubat 2023 tarihinde depremden etkilenen 11 ilde atılması gereken adımlar hakkında bilgi verildi.

Afet belediyeleri kurumsal ve mali anlamda güçlendirilmeli

Raporda paylaşılan bilgilere göre belediyelerin kendi görev ve sorumluluklarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmeleri için kurumsal ve mali anlamda güçlendirilmesi gerektiği, depremden sonra belediyelerin insan kaynakları yönünden de sıkıntı yaşadığı ve tasarruf genelgesinden muaf tutulması gerektiğinin altı çizildi.

Depremin ardından yaşanan yıkımlar kadar altyapı çalışması için de ciddi anlamda kaynağa ihtiyaç duyulduğunu belirten rapora göre depremin ardından bölgedeki belediyelerin hizmet yükü de çeşitlenerek arttığı belirtildi.

Vatandaşların beklentileri

Türkiye Belediyeler Birliği tarafından depremden sonra geçen 18 aylık sürecin değerlendirildiği ve çözüm önerilerinin yer aldığı raporda vatandaşların beklentilerine de yer verildi. Rapora göre deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların beklentileri arasında; “barınma, gıda, psikososyal destek, bağımlılıkla mücadele, kültürel varlıkların korunması, sosyal alanların oluşturulması, doğanın korunması, istihdam ve şehir ekonomisinin geliştirilmesi yer alıyor.

Merkezi hükümet desteği önemli bir koşul

Depremden etkilenen belediyelerin yeniden ayağa kalkması için merkezi hükümet desteğinin önemli bir koşul olarak sunulduğu raporda, söz konusu belediyelerin merkezi bütçeden aldığı payın arttırılması, kamu borçlarının silinmesi veya ertelenmesi, vergi borçlarının silinmesi, malzeme ve araç için hibe desteği ve temel (elektrik, su, doğal gaz) giderlerde indirim yapılması gerektiği belirtildi.

Başkanlar için eşitlik vurgusu

Bölgede yer alan belediyelerin ancak yeniden güçlenerek yurttaşlara hizmet verebileceğinin belirtildiği raporda siyaset üstü bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğinin altı çizilerek, seçilen tüm belediye başkanları arasında eşitlik vurgusu yapıldı.

İş birliği vurgusu

Afet bölgesinden belediyeler üzerinden bölgede yaşayan yurttaşların yanı sıra deprem nedeniyle başka kentlere yerleşen yurttaşların da belediyelerin hizmet ağı içerisinde yer aldığının altı çizildi. Raporda devam eden sürecin aşılabilmesi için iş birliği vurgusu yapıldı.

Tüm yetki ve kaynaklar kullanılacak

Türkiye Belediyeler Birliği’nin süreçte etkin rol oynayacağının belirtildiği raporda üye belediyeler arasında iş birliğinin güçlendirilmesi, merkezi yönetim, yerel yönetimler, belediye birlikleri ve diğer ilgili paydaşların birlikte hareket etmesi gerektiği belirtilerek; “Türkiye Belediyeler Birliği olarak özellikle afetzede üye belediyelerin tekrar ayağa kalkması ve daha güçlü biçimde faaliyetlerini yürütmesi için sahip olduğumuz yetki ve kaynakları en etkin bir biçimde kullanacağımızın altını çizmek isteriz” denildi.

Kaynak: Haber Merkezi