İzmir'in Bayındır ilçesi kendine özgü lezzetleri ile dikkat çeken ilçelerden biri. Peki Bayındır'da ne yenir? Bayındır'ın meşhur yemekleri neler? Bayındır'ın meşhur lezzetleri...


Uluk katmer

Bayındır'a özgü lezzetlerden biri Uluk katmer'dir. Kayseri yağlamasına benzeyen bu yemek, krep hamurun üzerine kıymalı karışım koyarak yapılıyor.

Hazırlanan krep hamuru tavada pişiriliyor, sonra üzerine kıymalı karışım konuluyor, üzerine yine krep ve yine kıymalı karışım olarak birkaç sıra yapılıyor. Daha sonra dilimlenen krepler yoğurtla birlikte servis ediliyor.


Bulgur Çorbası-Heybeli çorba

Bayındır'a özgü yemeklerden bir diğeri ise Bulgur Çorbası. Heybeli çorba olarak da bilinen bu lezzet, bulgur, kuru börülce, zeytinyağı, soğan, karabiber, tuz ve salça ile yapılıyor.

İnce ince doğranan soğan, salça ile kavruluyor. İçine kuru bulgur ve kuru börülce ekleniyor. İçine baharatlar ve tuz da eklenen çorpa pişirilerek servise hazırlanıyor.


Darı pidesi

Bayındır'ın lezzetlerinden biri de darı pidesi. Darı unundan hamur mayalanır, içine domates, soğan, patlıcan, kabak, biber, karabiber, pul biber, susam ve tuz kullanılır.

İzmir'de bir zamanlar ihtişamlı bir kentti: Şimdi geriye sadece taş parçaları kaldı İzmir'de bir zamanlar ihtişamlı bir kentti: Şimdi geriye sadece taş parçaları kaldı

Sebzeler küp küp doğranır. Soğan zeytinağında kavrulur sonra içine biber, patlıcan, kabak, domates eklenir. Bir tepsiye mayalanmış hamur serilir, üzerine de bu karışım kaşıkla yayılır. Sonra kalan hamur ile üstü kapatılır. Son olarak üstüne susam serpilerek pişirilir.

Patlıcan cızbız

Yörenin meşhur yemeklerinden biri de patlıcan cızbız. Patlıcan, sivri biber, domates ve sarımsakla yapılan bu yemekte de domatesler küp küp doğranır. Körpe patlıcanlar çizgili şekilde soyulur ve kızgın yağda kızartılır. Biberler de bir tavada kızartılır. Önce patlıcanlar sonra biberler bir tabağa sıralanır. Üzerine sarımsakla pişirilen domates sosu dökülür. Son olarak yoğurt da eklenerek yemek servis edilir.

Kapama ada pilavı

Bayındır'ın bir diğer meşhur lezzeti ise kapama ada pilavı. Yemekte tavuk eti, pirinç, arpacık soğan, patates, sarımsak, karabiber, kekik, tuz ve zeytinyağı kullanılıyor. Tavuk eti kuşbaşı şekilde iri iri doğranıyor. Patatestler de aynı büyüklükte doğranıyor. Bir kaba konulan tavukların üzerine, patatesleri, soğanları, zeytinyağını, baharatları ekliyoruz. Malzemeyi karıştırdıktan sonra bir tepsiye bu kapı kapatıyoruz. Ve tepsinin kenarına su ekliyoruz. Yani yemekler dışarıda değil kabın içinde pişiyor. Yemek bu şekilde pişerken su kaynayında kenarında yıkanmış pirinci ekliyoruz. Yemek piştikten sonra ortadaki kap kaldırılıyor ve pirinçle karıştırılarak servis ediliyor.

Muhabir: DUYGU BAKKALOĞLU