Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) ait yurtlara yerleşen üniversite öğrencileri buradaki kötü koşullardan şikayetçi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın İzmir’in Bayraklı ilçesinde yapılan TOKİ binalarının bir kısmını satın almıştı. Kuş uçmaz kervan geçmez bir yerdeki İzmir Bayraklı Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler de yurdun bulunduğu konumdan verilen yemeklere, temizlikten kalabalık odalara kadar yaşadıkları sorunları dile getirdi. 

Evrensel Gazetesi'nden Esra Kaya'nın haberine göre, Gençlik ve Spor Bakanlığının yayımladığı genelgeye göre öğrencilerin 2 Ekim’den önce yurda giriş yaparak yerleşebilme haklarına sahip olduğunu hatırlatan yurtta kalan öğrencilerden Z.G. “Ama bizde yurt idaresi yurda girişleri geciktirdi. Bu yüzden kimi arkadaşlarımızın biletleri yandı. Bunu yurt yönetimine söylediğimizde ise ‘Bize mi sordunuz alırken’ yanıtını verdiler” dedi. Yurda girişlerinin gecikmesinin yanında yurda yerleştiklerinde de sorunlarla karşılaştıklarını anlatan Z.G. “Odalarımız hâlâ inşaattan kalan artıklarla, balkonlarımız kum ve çimento dolu, tuvaletlerimiz ise pis. Bunları yurt idaresine bildirmemize rağmen bir sonuç alamayınca temizliği oda arkadaşlarımızla birlikte yapmak zorunda kaldık” diye konuştu.

Sıcak su bulunmuyor!

Öte yandan yurtta 1 hafta boyunca sıcak su olmadığı için soğuk suyla duş almak zorunda kaldıklarını ve bu yüzden birçok arkadaşlarının hasta olduğunu dile getiren Z.G. “Hâlâ sıcak su gelmeyen daireler var. Yurdumuz tip-6 olarak nitelenmiş. Gençlik ve Spor Bakanlığının genelgesine göre odalarımız 2-4 kişilik olmalı. Her öğrenciye bir çalışma masası ve odalarda ayrı tuvaletlerin olması gerekirken 8 kişilik odamızda 16 kişi 2 banyo kullanmak zorunda kalıyoruz. Şu an kaldığımız oda 3+1 bir daire ve çalışma alanımız da dolayısıyla kısıtlı. 3 kişiye 1 masa düşüyor” ifadelerini kullandı.

Yemekler yetersiz, aç yatıyorlar

Tıp Fakültesinde okuyan Z.B. ise yemeklerin yurt mevcuduna yetmediğini ve oldukça yağlı olduğunu söyleyerek “Kimi zamanlar yemek kalmadığı için aç yattığımız oluyor. Bazı zamanlar ise sadece çorba kalıyor. Bir defasında kahvaltı için sadece bir yumurta verildi. Şikayet ettiğimizde ‘Kişi sayınız çok fazla’ yanıtını veriyorlar. Ama denetim yapılacağı zaman öğünleri artırıyorlar” dedi.  

Ulaşım ve internet sorunu

Kaldıkları yurdun çevresindeki binalarda ikamet edenlere ulaşım sıkıntısını anlattıklarında ‘Kışın buraya araç çıkamıyor’ dediklerini anlatan Z.B. “Otobüs şoförleri de bunu doğruluyor. Fakat biz öğrenciler olarak mevsim fark etmeksizin okulumuza devam etmek zorundayız” ifadelerini kullanarak yurtta telefonların iyi çekmediğini ve hâlâ internet erişiminde sıkıntı yaşandığını söyledi. Z.B, tüm bu sorunlar nedeniyle bir yurda yerleşebilme sevinçlerinin kursaklarında kaldığını da sözlerine ekledi.  

Güvenlik zaafiyeti var iddiası

Yurdun çevresi çok ıssız olduğu için özellikle akşamları tacize uğradıklarını anlatan Z.B, bu yaşadıklarını yurt güvenliğine aktardıklarında “Yapacak bir şey yok, siz de daha erken gelin yurda’ cevabına tepki göstererek “Kaldığımız devlet yurdunda karşılaştığımız bu tavrı, yaşananlara bir kılıf bulunmasını ve normalleştirilmesini kabul etmiyoruz. Bu durumu yurt müdürleri ile konuştuğumuzda ise ‘yurtta güvenlik görevlisi eksikliği’ olduğu söylendi” diye konuştu.