Bayraklı Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve Deprem Haftası kapsamında önemli bir etkinliğe imza attı. Adıyaman Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen “Depremde Kadın Olmak” temalı etkinlik, kadınların deprem sonrası yaşadığı zorlukları, dayanışmayı ve direncin gücünü vurguladı. Etkinlik, katılımcılara duygu dolu anlar yaşatırken, toplumda deprem bilincinin artırılması gerektiğine de dikkat çekti.
Birbirinden anlamlı programlar
Etkinlik, Bayraklı Tepekule Kongre Merkezi’nde yoğun katılım ile gerçekleştirildi. İzmir’in 30 Ekim 2020 depremi ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından yaşanan zorluklar ve kadın dayanışması üzerine yapılan söyleşiler, resim sergisi ve dans gösterileriyle başladı. Adıyaman Belediyesi 04.17 Belgesel Atölyesi’nin hazırladığı ‘Karanlıktan Sonra’ belgeseli ise etkinliğin ana gündemi oldu. Belgesel, katılımcılara depremzede kadınların gözünden yaşadıkları psikolojik ve toplumsal zorlukları aktardı.
Kadınlar yaşadıkları zorlukları paylaştı
Etkinlikte, Bayraklı Belediyesi'nin resim kurslarına katılan kadınların eserleri büyük beğeni topladı. Flamenko Dans Gösterisi ile renkli bir başlangıç yapan etkinlik, kadınların depreme dair yaşadıkları zorlukları ve dayanışma örneklerini konu alan söyleşiyle devam etti. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) Koordinatörü Senem Erdil, zorlukların üstesinden gelmek için kadınların gücünden nasıl ilham alınabileceğini anlattı. İzmir depreminden sağ kurtulan itfaiye eri Simge Akbulut ve Adıyaman'dan gelen depremzede Tülay Açık, hayatta kalma hikayelerini, karşılaştıkları zorlukları ve dayanışma çabalarını anlattılar.
Karanlıktan Sonra: Depremzede kadınların dayanışma hikayesi
Adıyaman Belediyesi 04.17 Belgesel Atölyesi tarafından hazırlanan ‘Karanlıktan Sonra’ belgesel filmi, depremzede kadınların yaşadığı travmalar ve dayanışma öykülerine derinlemesine bir bakış sundu. Sinema yazarı ve akademisyen Selma Kara'nın koordinatörlüğünde hazırlanan belgesel, izleyicilere tüyleri diken diken eden hikayelerle depremzede kadınların içsel gücünü ve hayata tutunma çabalarını aktardı. Film, büyük beğeni toplarken, katılımcılar emeği geçen herkesi ve kadınları ayakta alkışladı.