Yiğit SÜTCÜ- Geçtiğimiz günlerde Balkan turuna çıkan bir otobüs dolusu vatandaşın, başına gelmeyen kalmadı. 9 gün olarak planlanan tur 3 günde sona erdi. İddiaya göre yolcuların pasaportlarına el konuldu ve dönüş için ekstra yakıt parası istendi. Yolcular Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruyor.  Antalya çıkışlı planlanan Balkan turu, 28 temmuz tarihinde başladı. Tura eşi ve oğluyla birlikte katılan Fehmi Aycan, bu noktadan itibaren pek çok tersliğin yaşandığını ifade ediyor. Turun 6 saat gecikme ile başlamasının ardından pek çok terslik yaşadıklarını belirten Aycan, “Tur başlangıcından itibaren, tura 6 saat geç başlanması, otobüs balatalarının yanması gibi daha sayabileceğim bir çok sorun ile karşılaştık. Bunları bir şekilde atlattıktan sonra ise olayların boyutu değişti.” şeklinde konuştu.

Pasaportlarımıza el konuldu

Turun üçüncü gününde Kuzey Makedonya’da yer alan Ohrid kentinde konaklayan kafilenin otelden çıkış yapacağı zaman yaşadığı olayı anlatan Fehmi Aycan, “Çıkış sırasında firma tarafından ödeme yapılmadığı gerekçesiyle, otel pasaportlarımıza el koydu, meğerse o dakikaya kadar yapılan tüm ödemeleri şoför kendi üzerindeki paradan yapıyormuş. Firma şoföre para göndermeyince, o da ödeme yapamamış. Kendisi bizden yakıt parası isteyerek, dilerseniz ülkeye dönelim, teklifinde bulundu. Biz bu durumu kabul etmeyip, Ohrid’te bulunan konsolosluk temsilcisiyle iletişime geçerek, çözüm bulmaya çalıştık. O gün büyükelçiliğin araya girmesi üzerine firma yetkilisi Üsküp’te yer ayarlandığını turun devam edebileceğini söyledi” ifadelerini kullandı.

Yarı yoldan geri dönüldü

Bir gün sonrasında Üsküp’te kalan kafileye, şoför tarafından tekrar para sıkıntısı olduğu ve geri dönme teklifinin yenilenmesi üzerine bu defa ortalık daha da karıştı. Aycan burada yaşananları “Otobüsle Üsküp’te bulunan Türkiye Konsolosluğu’na gittik. Orada bulunan yetkililerin araya girmesi ile firma dönüş yakıtını karşılamayı kabul etti ve Türkiye’ye giriş yaptık, lakin bu sefer de Balıkesir Burhaniye Havalimanı akaryakıt istasyonunda, yakıt yok denilerek araç durduruldu. İlgili jandarma karakolu duruma müdahale edince yakıt ikmali yapılıp İzmir'e getirildik.” şeklinde anlattı.

Tüketici hakem heyetine başvurdular

9 gün olarak planlanan ancak 3 gün içerisinde sona eren tura katılan kafile, bu duruma tepki gösterdi. Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapan yolcular, sonuç alamadıkları halde mahkemeye gitmekte kararlı. Aycan, “Tüm kafile aynı fikirde, maddi manevi zararımızın karşılanmasını talep ediyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Firma zararı karşılayacağını söyledi

İz Gazete’ye konuşan tur firması yöneticisi, “Biz çok fazla tur düzenleyen bir şirketiz. Ne yazık ki, bu seferimizde teknik bazı aksaklıklar olmuş. Kafilenin İzmir’den Antalya’ya dönüşünü gerçekleştirdik. Ortaya çıkan zararı da karşılayacağız.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ