Hürriyet gazetesinde Türkiye Gazetecilik Sendikası (TGS) ile  toplu pazarlığa başlamak için yeterli çoğunluğun olduğu mahkeme kararı ile bir kez daha tescillendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, ilk derece mahkemenin kararına yaptığı itiraz esastan reddedildi.

İstinaf mahkemesinin verdiği gerekçeli kararda şöyle denildi:

İlk derece mahkemesi kararı usul ve yasaya ve dosya içeriğine uygundur, aksine itirazların hiçbirisi yerinde görülmemiştir.
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, İlk Derece Mahkemesinin objektif, mantıksal ve hayatın olağan akışına uygun, dosyadaki verilerle çelişmeyen tespitlerine ve uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile İlk Derece Mahkemesi kararında yazılı gerekçelere göre davalı bakanlık vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermek gerekmiştir.

Ne olmuştu?

Hürriyet gazetesinin çalışanları, 2019'da TGS’nin iş yerinde çoğunluğa ulaşmasını sağlamış, bunun üzerine sendika Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na 'yetki' için başvurmuştu.

TGS, başvuru üzerine 45 çalışanın 'geriye dönük' işten çıkarıldığını ve 'geriye dönük hayali işe alımlar' yapıldığını belirtmiş, bakanlığın da 'yeterli çoğunluğun sağlanamadığı' gerekçesiyle yetki vermediğini aktarmıştı.

Aralık 2022'deki mahkeme kararıyla TGS'nin Hürriyet'te toplu pazarlığa başlamak için yeterli çoğunluğa ulaştığı tescillenmişti.

Yetki belgesi vermemesi nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na İstanbul 24. İş Mahkemesi’nde açılan davada TGS haklı bulunmuş, bakanlık ise kararı istinafa götürmüştü.

Editör: Duygu Kaya