İzmir'in en ünlü köyü hiç kuşkusuz Şirince'dir. Dünyaca ünlü olan köy, her gün ziyaretçi akınına uğruyor. Köy desek de ziyaretçiler nedeniyle iyice gelişmiş olan Şirince'nin içinde dondurmacıdan, restorana, pansiyondan, oyuncaklara, otantik kıyafetlerden, süs eşyalarına kadar bulabileceğiniz geniç bir çarşı bulunuyor.
Şirince'nin en büyük özelliği ise köyde bulunan evlerin birbirinin manzarasını kapatmaması. Siz de Şirince'yi ziyaret edip, keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Şirince'nin tarihi
Şirince'nin ilginç de bir tarihi var. Şirince Köyü, eski kaynaklarda 'Dağdaki Efes' olarak geçer.
Bir kaynağa göre Şirince’nin kuruluşu beylikler dönemine rastlar. Derebeyin yanında çalışan köylülerden bir grup azad edilmelerini ve kendilerine bugünkü Şirince köyü ve çevresinin verilmesini dilerler. Bunun üzerine bey sorar; yerleşeceğiniz yer güzelmi? Yanıt Çirkincedir. Bey de “ öyleyse köyünüzün adı Çirkince olsun” der ve azad edilen köylüler tarafından Şirince kurulur.
Çirkince 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu yönetimi altında Rum nüfustan oluşmuş 1800 haneli bir köydür. Resmi konuşma dili Türkçedir. Dağlık bölgede hükümete vergi ödeyerek ve kendi içlerinde kurdukları düzenle, kapalı bir köy hüviyetinde yaşamını sürdürmektedir.
1910 yıllarına kadar oldukça sakin geçen hayatları Yunanistan’dan sürülmüş göçmenlerin kışkırtmalarıyla hareketlenmeye başlar. Balkan savaşı sırasında da Osmanlılara karşı zaman zaman direnişlerde bulunur. Takvimler 1914 yılını gösterdiğinde ise 1. Dünya Savaşı tüm şiddetiyle Anadolu’da kendini gösterir. Osmanlı hükümeti Şirince’nin gençlerini “Amele Taburu” denilen özel çalışma birliklerine kaydeder. Ancak taburdan kaçanlarda dağlarda çetecilik yaparak, ya da Yunanistan’a sığınarak direnişte bulunurlar. 1918 yılında anlaşma yapılmasıyla Kırkıcılılardan sağ kalanlar köylerine dönerler.
15 Mayıs 1919 da Yunanistan işgal amacıyla İzmir’e çıkartma yapar. Şirince (KIRKICA)ya girdiklerinde büyük coşkuyla karşılanırlar. O sırada Kırkıca Osmanlı uyruğundadır. Fakat halkı kendini Yunanlı kabul ederek gönüllü olarak yunan ordusuna yazılmak üzere İzmir’e gider. Urla, Kokluca, Bornova ve Kuşadası’ndan gelerek toplanan gönüllü askerlerin başına yunanlı subaylar verilir. Amaç diğer müttefikleriyle birlikte Anadolu’yu paylaşmaktır.
Ancak Kurtuluş savaşını noktalayan 22 Ağustos 1922 Büyük taarruz zaferi ve hemen ardından 9 Eylül 1922 de İzmir’in düşmandan kurtarılmasından sonra daha önce bu yörede yaşayan Rum köylülerinin çoğu Yunanistan’a göç ederler.
Böylece Kırkıca birkaç yaşlısı dışında, ıssız bir köy hüviyetine girer. Nihayet 1924 göçmen mübadelesi ile Yunanistan’dan (Selanik, Provusta, Kavale v.b.) gelenlerin buraya yerleştirilmeleriyle köy yeniden canlanmaya başlar ve zamanla bugünkü duruma gelir.
Adı nasıl Şirince oldu?
Cumhuriyet'in ilk yıllarında İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa, Çirkince'yi ziyaret eder. Köyü gören Vali, buranın Çirkince olarak anılamayacak kadar güzel olduğun söyler ve bu yüzden adının Şirince olmasına karar verir.
Şirince nerededir?
Şirince İzmir'in Selçuk ilçesinen bağlı bir köydür.