Türkiye’nin ilk ‘Karikatürlü Ev’i İzmir’in Karaburun ilçesinde 2008 yılında açıldı. Karaburun Belediyesi ve Konak Belediyesi'nin desteği ile oluşturulan Karikatürlü Ev'in açılışına Cumhuriyet Gazetesi çizerlerinden Kamil Masaracı da katıldı.

Dönemin Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, İz Gazete'ye konuşarak şunları söyledi:

“Karaburun’da eskiden iki lokanta vardı. Bunlardan biri içkiliydi ve cuma namazı sonrasında köylüler burada yemek yer, ürünlerini satarlardı. Ahçı Mustafa’nın lokantası, çocukluk dönemimde de bildiğim bir yerdi. Sonrasında bu mekân kullanılmaz hale gelmişti. Konak Belediye Başkanımız Muzaffer Tunçağ ve bir mimar arkadaşımızla birlikte restore etme kararı aldık. Usta çizer Kamil Masaracı’nın desteğiyle burayı karikatürlü ev olarak düzenledik."

Restorasyon ve yeniden açılış

2007 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları 2008 yılında tamamlandı. İlk Nergis Festivali'nin en güzel Nergis yetiştiricisi ödül töreni de Karikatürlü Evin önünde yapıldı. Kamil Masaracı, Karaburun’da düzenlenen Ütopya toplantıları öncesinde çocuklara karikatür dersleri verdi. Bu süreçte birçok yetenekli genç karikatürist ortaya çıktı.

Karikatürlü evin işlevi

Dönemin belediye başkanı, "Karikatürlü Evin esas işlevi karikatür eğitimiydi. Ancak bazı belediye başkanlarımız maalesef bu işlevi sürdüremedi. Biz, buranın esas işlevine odaklanarak canlı tutmaya çalıştık," dedi. Şu anki belediye başkanı ise, mekânın nikah salonu olarak da değerlendirilmesi için ek düzenlemeler yapmış.

Karaburunluların gelecek planı önerisi

Karaburunlular, tarihi meyhanenin ve Karikatürlü Evin, geçmişin anılarını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla yeniden canlandırılmasını istiyor. Kış döneminde de karikatürist hocalar eşliğinde eğitimlerin devam etmesi planlanıyor. Böylelikle, Karikatürlü Evin eski günlerindeki işlevine kavuşması ve kültürel bir merkez olarak faaliyet göstermesi öneriliyor.

Muhabir: Semra İğtaç