İzmir'in Konak ilçesinde, Basmane semtinin kalbi olan meydana adını veren Hatuniye Camii, tarihi mimarisiyle dikkat çekiyor. İzmir'in en eski camilerinden biri olan Hatuniye Camii, kentte kadınlar tarafından yaptırılan iki tarihi camiden biridir. 

Hatuniye Camii'nin banisi olan Tayyibe Hatun; Kemeraltı Camii'nin banisi Yusuf Çavuşzade Hacı Ahmet Ağa'nın annesidir.

Tarihi caminin yapılış hikayesi, caminin güney cephesinde yer alan bir mermer tabletin üzerinde ziyaretçilere aktarılmıştır. Caminin inşa kitabesi günümüzde mevcut olmasa da, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde yer alan bilgiler, tarihi yapının 1670 yılından önce inşa edildiğini gösteriyor.

Mimarisi bakımından Hatuniye Camii

Mimarisi bakımından Hatuniye Camisi; kare planlı ve tek kubbeye örtülü harim mekanının batısına bir bölüm daha eklenerek genişletilmiştir. Daha sonra eklenen bölüm ile tek kubbeli ile mekan arasında geçiş, tek kubbeli bir kemer kullanılarak yapılmıştır.

18 ve 19'uncu yüzyıllarda onarımları yapılan cami, 1965 yılında da kapsamlı bir onarım görmüştür. Bu çalışma, mahalli derneklerin yardımıyla gerçekleşmiştir. Caminin eski avlusu, avlunun içinde yer alan medrese ve ayrıca çevresinde yer alan evler istimlak edilerek yıkılmıştır. Yıkılan bölge, bir park haline getirilmiştir. Günümüzde bölgede bulunan parkın köşesinde yer alan avlu, artık bulunmamaktadır.

Caminin minaresi, silindirik gövdesi ve tek şerefeli yapısıyla 18'inci yüzyıl mimarisini yansıtmaktadır. Yuvarlak bir mihraba sahip olan camide son cemahat mahalli, beş küçük kubbe ile örtülmüştür. Zemini ise kesme taşla kaplanmıştır.

Alçı süslemeleri ile Batılılaşma döneminin örnekleri arasında yer alan Hatuniye Camii, harimindeki iki kubbede ve ahşap malzemeden yapılmış süslemelerle, Barok mimarisinin esintilerini taşımaktadır.

Hatuniye Camii'ne nasıl gidilir?

Hatuniye Camii'ne ulaşmak için ESHOT otobüs seferlerini kullanabilirsiniz. Mezarlıkbaşı adlı durağın çevresinden geçen otobüsler, caminin bulunduğu bölgeye ulaşmanıza olanak sağlayacaktır. Bölgeden geçen ESHOT hatları şu şekilde:

470- TINAZTEPE - LOZAN MEYDANI 
680- BOZYAKA - LOZAN MEYDANI 
681- F.ALTAY - LOZAN MEYDANI 
691- GAZİEMİR - LOZAN MEYDAN 
910- GAZİEMİR - KONAK 
940- BUCA - KONAK 
950- NARLIDERE - KONAK

-Bölgeye İzmir Metro ile ulaşmak mümkündür. Basmane durağında indikten sonra kısa bir yürüyüşün ardından Hatuniye Camii'ne ulaşabilirsiniz.

-Ayrıca, Konak Tramvayı da bölgeye oldukça yakın olan Alsancak Gar'dan geçmektedir.

Hatuniye Camii'nin açık adresi şu şekilde: Akıncı Mh., 943. Sk. No:7 D:1, 35240 Konak/İzmir

Kaynak: HABER MERKEZİ