İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti olası depremlere karşı daha dirençli hale getirmek amacıyla Deprem Master Planı çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Başkan Dr. Cemil Tugay, geçmiş depremlerin acı tecrübelerinden ders alındığını belirterek, yapı stokunun güçlendirilmesi ve riskli yapıların dönüşümü için sürecin başlatılacağını vurguladı.

Bornova ve Bayraklı'dan sonra sıra Karşıyaka'da

Deprem Master Planı kapsamında, İzmir'deki mevcut yapıların envanteri çıkarılıyor. Bornova ve Bayraklı ilçelerinde toplamda yaklaşık 100 bin binanın envanteri tamamlandı. Bu çalışma ile yapıların deprem sırasındaki davranışları analiz edilerek, her bina için kimlik belgesi oluşturuldu. Sıradaki hedef, Karşıyaka ilçesindeki yapıların envanterini çıkarmak. 

Depremsellik araştırmaları sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, depremsellik ve zemin araştırmalarına büyük önem veriyor. İzmir il merkezini referans alan 100 kilometre yarıçaplı alanda sürdürülen "İzmir İli Depremsellik Araştırması Projesi" ile fay hatları inceleniyor. Bu proje, İzmir'in gelecekte karşılaşabileceği deprem risklerini ve olası tsunami senaryolarını belirlemeyi hedefliyor. 

Bornova'da afet önlemi: BORKUT hayat kurtaracak Bornova'da afet önlemi: BORKUT hayat kurtaracak

Mikrobölgeleme çalışmalarıyla zemin yapısı inceleniyor

Mikrobölgeleme çalışmalarıyla İzmir’in zemin yapısı detaylı bir şekilde inceleniyor. Özellikle 30 Ekim 2020 depreminden en çok etkilenen Bornova baseninde (Bayraklı, Konak, Bornova ilçelerini kapsayan) zemin yapısı ve davranış özellikleri araştırılıyor. Bu kapsamda 7 bin 12 hektarlık alanda yaklaşık 1500 adet sondaj kuyusu açıldı ve çalışmaların büyük bir kısmı tamamlandı. 

Afete dirençli kent yaklaşımı

Afete dirençli kent yaklaşımı, kentsel dönüşüm çalışmalarında da gözetiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere, Ege Mahallesi, Örnekköy, Ballıkuyu, Gaziemir Aktepe Emrez ve Çiğli Güzeltepe gibi bölgelerde kentsel dönüşüm projelerini sürdürüyor. Bu projelerde, mevzuata aykırı ve sağlıksız konut stokunun yanı sıra ulaşım, altyapı ve yeşil alan eksiklikleri gibi sorunların da çözülmesi hedefleniyor.

Afet toplanma alanı 2426'ya ulaştı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, afet toplanma ve geçici barınma alanlarına ilişkin yeni standartlar belirlemek amacıyla İl Afet Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda geçici barınma alanı sayısı 29’dan 71’e çıkarıldı. Ayrıca, afet toplanma alanı sayısı 2.426’ya ulaştı.

Kaynak: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ