Semra İĞTAÇ-Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gökçebel Mahallesi Tilkicik Koyu’nda, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 485 dönümlük araziyi satın alan United Bodrum Turizm AŞ, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadan marina, otel ve konut projesine başladı. Akdeniz foklarının barınma alanında projenin 779 ada 1 parselde ve bu parselin deniz yüzeyinde başlaması, Bodrumluların büyük tepkisine neden oldu.

Denizimize ve doğamıza dokunma!

Gökçebel Yat Limanı projesi kapsamında, mavi bayraklı koyda deniz doldurularak marina, dağın doğal yapısı yok edilerek otel ve konut yapımına başlanması, çevrecileri ve bölge halkını ayağa kaldırdı. ÇED raporu alınmadan yapılan bu çalışmalar, bölgedeki ekolojik dengeyi tehdit ediyor. Bodrum’un doğal güzelliklerini koruma mücadelesinde ön saflarda yer alan yazar Tuncay Özsert, yaptığı açıklamada duruma sert tepki gösterdi:

Bodrum'da karaya saldırıdan sonra denizlerimize de saldırı başladı

"Ne güzel balıkçımız, günlük gezicimiz, mavi yolculuk yatlarımız limanlarda işine gücüne ekmeğine bakarken, para el değiştirdi. Şımarık zenginlerin, denizde yaşamayı bilmeyen, kültürünü bilmeyenlerin oyuncakları, çoğu yabancı bayraklı. Çoğunun arkasında VALETTA yazan oyuncakları, denizimizi deniz anası misali işgal etti. Şimdide dar getirdikleri limanlar haricinde, dalga kıran yapılsın, denizimize taş beton dökülsün set çekilsin istiyorlar. Bodrum, arkasındaki dağlar ile deniz arasında genişliği 1000 metre civarında daracık bir avuç şerit. Bunun önünü kapatmak, set çekmek bu coğrafyaya, bu halka en büyük ihanettir. El birliğiyle bu projeye engel olmalıyız. Bu zenginler pahalı oyuncaklarını VALETTA limanına bağlasınlar."

Akdeniz foklarının barınma alanı tehlikede

ÇED raporu olmadan iş makinelerinin Akdeniz foklarının barınma alanına girerek dolgu yaptığı belirtiliyor. ÇED süreci tamamlanmadan, yapı ruhsatı alınmadan bu işletme kırıcı ve kazıcı iş makineleri ile kıyı bandında fiziki uygulamalar yapıyor. Deniz içerisine hafriyat ve kayalar doldurularak ekolojik flora ve fauna yok ediliyor, kıyının doğal yapısı bozuluyor ve geri dönüşü mümkün olmayan tahribatlara neden olunuyor.

Kumbahçe plajına marina istemeyen Bodrumlular, doğa ve denizlerine yapılan bu saldırıya karşı seslerini yükseltiyor ve yetkililerden acil müdahale bekliyor. Bu projeye dur denilmesi, bölgenin doğal ve ekolojik dengesinin korunması için elzem görülüyor.

Muhabir: Semra İğtaç