Jasmine BEKTAŞ/İZ GAZETE- İz Televizyonu’nda yayınlanan Özgür Coşkun’un sunduğu Seçime Doğru programının konuğu, Bergama Belediyesi Başkanlığı’na aday adaylığını açıklayan Şehir Plancısı Ali Bor oldu. CHP’li Bor, Bergama Belediyesi’ndeki durumu ve ilçeye dair projelerini anlattı.
Bergama Belediyesi’nin mevcut başkanı AKP’li Hakan Koştu’nun tarım arazilerini satarak belediyeye bütçe sağlamaya çalıştığını dile getiren Bor, “2009-2019 yılları arasında 10 yıl CHP iktidarı yaşandı. 2019 öncesinde Büyükşehir Belediyesi yasalarıyla beraber Bergama mülkiyetine katılan birçok eski köy malları vardı. Bergama mülkiyet bakımından zengindi. 2019 sonrasındaki en önemli kayıplarımızdan biri köy mülkiyetinden gelen vakıf mallarının satılması, elden çıkartılması ve özel mülkiyete geçilmesi oldu. Bahsettiğimiz alan yaklaşık 2 bin 700 dekarlık bir alan. Toplam 750 milyonluk bu satışlardan, Bergama Belediyesi’nin kasasına para girdi. Fakat bu giren 750 milyonluk gelire rağmen Bergama Belediyesi’nin borcu bugün 2019’a kıyasla yaklaşık 10 katına çıkmış durumda. Bizim karşı olduğumuz nokta tarım arazilerinin satılmasıydı. Bunlar Bergama Belediyesi’nin ürettiği arsalar değildi. Alınan kararla tüm arsalar bir günde satışa sunuldu” diye konuştu.
Yatırımları hükümet yaptı
Satışlara rağmen Bergama’da dişe dokunur yatırım yapılmadığını ifade eden Bor, “Güncel Belediye Başkanı’nın son 4 yıl içinde neler yaptık diye hazırladığı broşürde 25 madde sıralamış. Bunların üzerinden gideceğim. Devlet bütçesiyle yapılan çevreyolunu Belediye Başkanı Hakan Koştu yapmış gibi yazmışlar. Bu 25 maddeye baktığımızda ele avuca dokunur ‘Metin Park Projesi’ var. Ona da değineceğim. Devam eden projeler diye belirtilen Millet Bahçesi, Organize Sanayi, Bölgesi, Serbest Bölge, Kuzey Ege Limanı gibi projelerin tamamı hükümet yatırımıdır. Belediye bütçesinden harcanan 5 kuruş para yoktur. Bergama Belediyesi AKP’de olmasaydı sanayi bölgesi yapılmayacak mıydı? Ne yazık ki Bergama Belediyesi bütçesi doğru yönetilemediği için borç batağına saplanmış durumda. Bugün maalesef mülkiyet bakımından zengin bir belediye değil artık. Kenti yönetme becerisi olmayanların tek çözümü satmak, becerisi olanların çözümü ise proje üretmek ve uygulamaktır. Satış bir kere yapılır, o parayı bir kere harcarsınız sonra ne mal vardır ortada ne de bütçe” şeklinde konuştu.
Soyer el uzatıyor
İzBB Başkanı Tunç Soyer’in Bergama Belediyesi’ne her türlü yardımı etmeye çalıştığını aktaran Bor, “Soyer, elini uzatmaya çalıştı. Bergama’da 2 ay önce İSZU’nun devasa bir projesi başladı, eksik kalan kanalizasyonlar tamamlanıyor ve atık arıtma tesisine bağlanıyor. Tunç Başkan, mevcut Bergama Belediye Başkanını yanına çağırdı, tebrik etti. Üretim yolları aslında Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda değil ama üreticiyi desteklemek amacıyla ben yaparım diyor. Büyükşehir belediyesi sen yapmayacaksan ben yaparım diyor. İlçe Belediyelerinin kendileri haricinde hizmet aldığı kurum Büyükşehir Belediyesi’dir. Bergama, Belediyesi Büyükşehir’in yetkisinde olan yolları ben yapacağım diye yola çıkıyor. İZSU yağmur hattını da yapamıyor alt yapının yanlış düzenlenmiş olması sebebiyle. Bu yol kaplamasını çok yakında kaldırırlar dedik ama geçtiğimiz haftaki ilk yağmurlarda daha 2 hafta önce dökülen asfaltlar Bergama’da kalıp kalıp atmaya başladı” ifadelerini kullandı.
Takım da stat da yok
Bergama Belediyespor’un ekonomik gerekçelerle satışına değinen Bor, “Bergama Belediyespor tüm Bergamalıların aidiyet duyduğu bir spor kulübüydü. Bir belediyenin futbol spor kulübü yönetmesi zor bir şeydir. Bu kısmına katılıyorum. Belediye için maddi açıdan büyük bir yük getiriyor. Fakat bu bir aidiyettir, kent kimliğidir. Kent kimliği Bergama’nın elinden çıkmış oldu. Bergama’nın şu anda bir spor takımı da yok, stadı da yok. Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan stat arazisini almak için Bergama Belediyesi 7 tane taşınmaz verdi eş değeri olarak, stat arazisini aldıktan sonra TOKİ’ye devretti Millet Bahçesi yapılması için. TOKİ Millet Bahçesi’ni tamamladıktan sonra, oradaki dükkânlarla beraber TOKİ iletecek ve bir daha da Bergama Belediyesi’ne geri dönmeyecek. Hiçbirimiz devletten büyük değiliz. Bergama Belediyesi boyutunda bir belediye için çok fuzuli. Belediyenin işi mi stat yapmak, bence değil” dedi.
Fırsatlar kullanılmıyor
Bergama’nın yüksek bir kapasiteye sahip olmasına rağmen yeterli çalışmaların yapılmadığını söyleyen, “Bergama, mevsimsel avantajı ve konumu sayesinde 12 ay boyunca festivaller yapabileceğiniz kapasiteye sahip. Onun dışında Bergama mitolojik olarak da sahip olduğu tarihsel değerler bakımından da birçok festival yapılmaya uygun. Eczacılığın doğduğu yer. Elinizde bu kadar çok fırsat var, siz bunları kullanmıyorsunuz” eleştirisinde bulundu.
Projelerini anlattı
İlçeye dair projelerinden bahseden CHP’li Bor, şöyle konuştu:
“Fiziksel anlamda birçok projem var. Çünkü zaten bir şehir planlamacısıyım. Daha uygulamaya geçmeyen, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan Kadıköy’deki meyve ve sebze kurutma tesisleri, kooperatifler tarafından yönetilecek ve kadın istihdamına öncelik verilecek. Bergama’nın Pınarköy Mahallesi’nde deprem hasarı olan ve yıkılan cem evinin projesini hazırlayıp, Bergama Belediyesi’ne hibe etmiş olmamız gibi birçok üretimimiz oldu. İstihdama yönelik çok projemiz olacak. Meslek fabrikası diyebileceğimiz, Büyükşehir’inde de işleyen bir proje var elimizde. Gelir düzeyi düşük, merkezi, her mahallede kreş açmamız gerekiyor. Yaşlılarımıza destek olmamız gerekiyor. Gençlere aşevi vasıtasıyla gençlerimize yardımcı olmamız gerekiyor. Bergama’da içinden çıkılmaz bir trafik sorunu var. Çok ciddi bir otopark problemimiz var. Doğal afetlere, salgınlara ve diğer felaketlere karşı dayanıklı bir şehir üretmek zorundayız.”
İlk icraat trafik düzenlemesi
İlk icraatının trafik düzenleme projesi olacağının da altını çizen, “2019’dan sonra sokakların kirliliği konusunda doğru düzgün bir çalışma yapılmadı. Otopark sorunumuzu hızlı bir şekilde çözeceğiz, çok hızlı şekilde yatırımlara başlayacağız. Kamu olarak da yapacağımız ilk önemli yatırım ise Bergama Belediye binası olacak. Belediyemiz var, belediye binamız yok. Ben otellerde pansiyonlarda belediyecilik hizmetleri sunulmasını doğru bulmuyorum. Belediyeyi, belediye binasından yönetmek lazım” diye konuştu.