Batuhan KAYA- AKP’li Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan’ın 2023 yılında kullandığı “Bizler belediyemizin bu konusunu kendi konumuz gibi gördüğümüz için, böyle bir duruma düşülmemesi, personellerimizin gelecekte de üzücü bir durumla karşılaşmaması için, tüm bu borçlarımızı kapattık. SGK'ya borcu olmayan İzmir'deki ilk ve tek belediye olma başarısını gösterebildiğimiz için de kendimizi mutlu addediyorum” ifadelerine karşın, Menemen Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, belediyenin SGK ve Vergi Dairesi’ne olan borçlarına karşılık taşınmazlarının devri oy çokluğuyla kabul edildi. Pehlivan, geçtiğimiz yıl SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt’un gerçekleştirdiği “teşekkür ziyareti” esnasında SGK’ya olan borçların tamamının kapatıldığını söylemiş, Kurt da kendisine “teşekkürlerini” ifade etmişti.

Satılacak taşınmazlar arasında imar planlarında “okul, cami, sağlık ocağı” olması planlanan alanlar olması dikkat çekerken, yine devredilecek alanlar arasında Seyrek ilçesinde olduğu görülen onlarca arsanın “1. Ve 3. Derece SİT Alanı” olarak tescil edildiği bilinen alanlar olduğu görüldü.
Cumhuriyet Halk Partisi Menemen Belediye Meclis Üyesi Uygar Kanmış, Menemen Belediyesi’nin SGK ve Vergi Dairesi’ne olan borçlarına karşılık taşınmazlarını devretmesi hakkında konuştu.

“SGK da zarara uğratılacak”

SGK’ya devredilecek arsalar içinde bulunan Seyrek’teki onlarca arsanın, 1 ve 3. Derece SİT Alanı olduğunu ve SGK’nın bu arsaları aldıktan sonra satamayarak zarara uğrayacağını kaydeden Kanmış,  “Seyrek’te bulunan ve SGK’ya devredilecek olan arsaların tamamı 1 ve 3. Derece SİT Alanı olarak tescil edildi. Menemen Belediyesi bunları satışa çıkardığında ne vatandaşlar ne de yatırımcılar bu arsaların SİT Alanı oluşu nedeniyle rağbet göstermedi. Şimdi bu arsalar SGK’nın üzerine atılacak ve o kurum da zarara uğratılacak. Her şeyden öte bu borçlar için geçen sene ‘ödendi’ dendi. Meclis toplantısında bu hatırlatıldığında bunu çevirmeye çalışarak, ‘Geçen yıl söylediğim tarihten sonra bu borçlar oluştu’ dedi. 10 dakika sonra şaşırarak, ‘Ben belediye ile METAŞ’ı söyledim META-SU hakkında bir şey söylemedim’ dedi ama belediyenin sitesinde bununla ilgili haber var. Yalanları ortaya çıktı” diye konuştu.

“İştiraklerin de 300 milyon borcu vardır”

Kanmış, Vergi Dairesi’ne olan borçların açıklanmadığını ve belediyenin Vergi Dairesi’ne ortalama 300 milyon TL borcu olduğunu düşündüğünü söyleyerek, şöyle konuştu:
  “Vergi Dairesi’ne olan borcu kesinlikle açıklamıyor. SGK’ya olan borcu da AKP’li Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın açıklamasıyla öğrendik. Vergi Dairesi’nin borcuna gelecek olursak, MENAŞ ve META SU şirketleri belediyeye çok ciddi faturalar kesiyor. Bundan dolayı da 2 iştirakin çok ciddi bir vergi borcunun çıktığının farkındayız. Buradaki rakam da SGK borcuna yakın olarak telaffuz ediliyor. Bana kalırsa 300 milyon TL dolaylarında bir borç vardır”
 

Muhabir: BATUHAN KAYA