Gizem TABAN/İZ GAZETE- Bornova Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa İduğ, CHP İzmir Meclis Üyeleri kampında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başkan İduğ, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) Genel-İş Sendikası ile imzalanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) hakkında değerlendirmelerde bulunurken

‘HEM HİZMET HEM REFAH’

Yakın zamanda, Bornova Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında imzalanan TİS’e yönelik değerlendirmelerde bulundu. Ankara Barosu’nun çalışanları için kararlaştırdığı regl iznini, Bornova Belediyesi’nin 2019 yılında TİS’le birlikte uygulamaya başladığına dikkat çekti. İnsan odaklı TİS yaptıklarını belirten Başkan İduğ, “Bornova Belediyesi 2019’da bu kararı almıştı. Yılın 12 günü kadın çalışanlarına bu özel gün için izni veren Bornova Belediyesi’ni takip eden Ankara Barosu bu konuda karar aldı. İnşallah tüm Türkiye takip edecek. Dolayısıyla bizim yaptığımız TİS’ler insan odaklı…” dedi. Türkiye’deki ekonomik şartların zorluğunu vurgulayan İduğ, “Enflasyon altında ezilmeyecek bir gelir düzeyinin refah seviyesi anlamında verilmesi gerekiyordu. Bunu verebilmemiz için gelir-gider arasındaki dengenin birbirine yakın olması lazım. Bu yakın değilse ve siz çok yüksek rakamları vermeye çalışırsanız belediyenin hizmet yapma şansını ortadan kaldırırsınız. Biz, 3 TİS’te de Türkiye’nin en yüksek ücretini veren belediye olduk. Cebimizde daha varsa daha da vermeye çalışırız. Çünkü 3 sene önce alınan parayı dövizle karşılaştırdığımızda ciddi bir satın alma kaybının olduğunu herkes biliyor. Yani, eriyen bir gelir var. Bu yüzden bizim yapmaya çalıştığımız; hem belediyenin hizmet etme koşullarını sağlamak hem de beraber çalıştığımız arkadaşların daha huzurlu ve refah içerisinde çalışmasını sağlamak. Biraz uzun sürdü ama kolay değil. Çünkü pandemi sonrasında belirsiz bir ekonomi oluştu, öngörülebilen bir şey yok. Daha önceden bazı şeyleri öngörebiliyorduk, şimdi bu öngörüye sahip olamadığımız için ‘Hadi anlaşalım, şu parayı ver’ demek kolay değil. Bu açıdan biraz uzun sürdü ama önemli olan sağlıklı bir TİS olmasıydı. Bunu da sağladık” diye konuştu.

‘ÖDEYEMESEK İCRA GELECEKTİ’

Daha önce birden fazla kez Türkiye Belediyeler Birliği’ne, çözülmesi için çağrıda bulunduğu; belediyelerin, geçmiş dönemlerden kalarak önüne çıkan hukuki el atmalar ile ilgili yaşadıkları sorunların hatırlatılması üzerine ise Başkan İduğ, şunları söyledi: “Bornova Belediyesi’nin 1999 yılından kalan kamulaştırmasız el atma ile ilgili 95 milyon liralık bir ödemesi var. Mahkemeler sonuçlandıkça parasını ödüyoruz. Ancak hukuki el atma hakkında yeni bir şey ortaya çıktı; mahkeme sonuçlanmadan da karşı tarafı sizi icra edebiliyor. Mahkeme kararına göre ödeme yapmakla mükellefesiniz şu an için o konuda yapacak bir şey yok, ki biz bununla ilgili 33 milyon lira ödedik. Ama mahkeme sonuçlanmadan icra yapma yetkisi, belediyeleri icra ile karşı karşıya getirdi. Biz Bornova Belediyesi olarak teminat mektubu vererek bu icraları durdurduk. Türkiye Belediyeler Birliği’ne bu konuyu gündem maddesi olarak bildirdik. Torba Yasa’da bununla ilgili bir düzenleme olacağı söyleniyor. Zaten bu konu belediyelere büyük bir haksızlık. Eğer Torba Yasa’da bu çıkarsa mahkemesi sonuçlanmayanları ödemeyeceğiz, icra yapamayacaklar. Ama mahkemesi sonuçlananlarla ilgili bir gelişme yok. Bu açıdan zor bir seneydi. Bornova Belediyesi’nin bütçesi kısmen sağlam, biz ödeyebildik. Ama ödeyemesek bütün hesaplara icra gelecekti. Bunun daha önceden öngörülüp tedbir alınması gerekiyordu. Biz sadece bununla ilgili değil, tüm çalışmalarımızın gelecekte kimsenin karşısına sorun olarak çıkmasını istemiyoruz. Kamulaştırmasız el atma ile ilgili bundan 33 yıl önce 250 metre yol geçirilmiş, bugün karşımıza 11 milyon TL olarak çıktı. Dolayısıyla biz bunları yapmıyoruz, yapmayacağız.”

‘GELİRLER EKSİK GELMEZSE…’

‘Türkiye seçime doğru giderken ekonomik dalgalanmalar da her geçen gün artıyor. Bu süreçte belediyeler açısından mali olarak nasıl bir risk görüyorsunuz?’ sorusuna yanıt veren Başkan İduğ, “Belediyelerin yüzde 60-65 arasında personel gideri var, bu konuda yapacak bir şey yok. Gelirler, hükümet tarafından eksik gelmediği takdirde bizim açımızdan bir risk görünmüyor. Ancak dövizin artması ve beraberinde fiyatlardaki yükselme sonucu tedarik ürünlerinde fiyatların artması tüm belediyelerde sorun yaratacaktır. Bununla ilgili bizim tedbirimiz; 2022 yılından 2023 yılına borçsuz geçen bir belediyeyiz. Dolayısıyla kasada bir miktar para var. O da yedek akçe olarak 2023’ü tamamlayacak. Bu arada TİS yaptık, geriye dönük farkları da ödeyeceğiz. Bu da ciddi bir para yapıyor. Ancak şunu söyleyebilirim; Bornova Belediyesi, nakit akış tablosu konusunda, finansal okur-yazarlık konusunda iyi bir çalışma içerisinde… Öngörülerde bütçede şu ana kadar hem yüzde 90-95 tutmuştur. Türkiye’de olağanüstü bir şey olmadığı takdirde 2023’te de Bornova Belediyesi, aynı hizmetlere devam edecektir” açıklamalarında bulundu.

HEDEF 100 BİN TON ASFALT’

Bornova Belediyesi olarak hayata geçirdikleri asfalt üretim tesisine de değinen Başkan İduğ, “Türkiye’de altyapı sorunu yüzde 75… Yani birçok insan yollardan şikayetçi, bu konu da belediyenin asli işi… Biz de bu konuda köklü bir çözüm üreterek asfalt üretim tesisini kurma kararı almıştık. Bu da 2019 kararıydı ve gerçekleşti, 30 bin ton asfalt döktük. Tabi geçmişten gelen sorunlar fazla… Bir de kurum kazıları var, iletişim ve elektrik firmaları kazıyor, onları kapatıyoruz. 2023 sonuna kadar önemli bir şey olmadıktan sonra 100 bin ton asfaltı Bornova’da dökmüş olacağız. Bu da Bornova’nın önemli bir sorununu ortadan kaldırmış olacak. Maliyet olarak da yarı yarıya oluyor. Bu da çok kıymetli, bu da bizim tasarruf projelerimizdendi. Aynı zamanda çevre ilçelerin ihtiyacı varsa kapasitemiz yüksek olduğu için onlara da verebileceğimizi bildirdik, hatta veriyoruz” ifadelerini kullandı.