Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II: Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı kapsamında, kısa adı BORNBERG olan Bornova ve Heidelberg Belediyeleri Arasında İklim Uyum Şehir Eşleştirme Projesi’nin en önemli ayaklarından biri olan eğitim çalışmaları devam ediyor. Bornova Belediyesi’nin personel ve yöneticilerine yönelik olarak gerçekleşen eğitimlerde iklim değişikliği ile mücadelede insanın rolünün önemine vurgu yapılıyor.

Bornova’nın iklim değişikliğine uyum ve karbon emisyonunu azaltma konularında mücadele kapasitesini ve direncini artırmayı hedefleyen BORNBERG projesi, sürdürülebilir bir gelecek için iki kent arasındaki iş birliğini güçlendirirken, Bornovalıların bu konudaki farkındalığını da eğitimler aracılığıyla artırıyor. Proje kapsamındaki eğitimler ‘kurumsal kapasite geliştirme’ ve ‘farkındalık oluşturma’ şeklinde iki başlık altında toplanıyor. Farkındalık oluşturma eğitimleri kapsamında gençler, gençlik çalışanları, çocuklar ve kadınlar hedef kitle olarak belirlenirken, kurumsal kapasite geliştirme eğitimleri kapsamında kurum içi personel, yöneticiler ve karar vericiler akademisyenler tarafından bilgilendiriliyor.

Farkındalık eğitimleri

Bu kapsamda Bornova Belediyesi’nin BORNBERG Projesi ortakları arasında yer alan Yaşar Üniversitesi’nin Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Nurdan Yıldırım ile Dr. Öğretim Üyesi Emin Selahattin Umdu farkındalık eğitimleri veriyor. İklim değişikliği ile mücadelede insanın rolünün önemine vurgu yapılan eğitimde, insanın doğaya ve diğer canlılara verdiği tahribat ele alınıyor.

Eylem planı yapılacak

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, iki kentin öncülüğündeki BORNBERG projesiyle, iklim değişikliğine karşı küresel bir dayanışma örneği sunduklarını belirterek, “BORNBERG Projesi’nde sürdürülebilirlik konusunda sıfır karbon emisyonlu Avrupa kentleri arasında yer alan Heidelberg, Yaşar Üniversitesi ve Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) ile bir arada proje yürütmekten mutluluk duyuyoruz. Bu proje ile birlikte Bornova Belediyesi’nin yeşil geleceğe yönelik iklim ve enerji eylem planı olacak. Yeşil gelecek konusundaki çalışmalarımız bir üst seviyeye çıkacak” dedi.

Kaynak: Bülten