Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına, halka açık şirketlerin pay geri alımlarının kolaylaştırılmasına ve kredili işlemler için öz kaynak oranlarının esnetilmesine karar verdi. Bu düzenlemeler 24 Mart 2025 tarihinden 25 Nisan 2025 seans sonuna kadar geçerli olacak.
Yatırımcı hakları korunacak
SPK’dan yapılan açıklamada, borsadaki son gelişmeler nedeniyle yatırımcı haklarını korumak ve piyasa istikrarını sağlamak amacıyla yeni tedbirlerin alındığı belirtildi. SPK, piyasanın şeffaf, güvenilir ve rekabetçi bir ortamda işlemesi için sürecin yakından takip edildiğini vurguladı.
Borsa İstanbul’da emir/işlem oranı değişti
Borsa İstanbul, pay piyasasında emir/işlem oranı ve ücretinde değişiklik yaptı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamaya göre;
- Emir/işlem oranı (OTR) 24 Mart - 25 Nisan 2025 döneminde 5:1'den 3:1'e düşürüldü.
- Emir/işlem oranı eşik değer aşım ücreti 0,25 TL’den 0,50 TL’ye yükseltildi.