Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) son verileri bankaların kredi alacaklarını tahsilde darboğaza girdiğini geçen yıl yüzde 3,9 olan tahsili gecikmiş alacaklardaki (TGA) artış hızının, 4 Nisan itibarıyla geçen yıla kıyasla yaklaşık 6 kat arttığını gösteriyor. TGA’daki artış haftada 10 milyar TL’ye yaklaşırken, geçen yıl 12,3 milyar TL olan aylık ortalama TGA artışı bu yıl aylık 23 milyar liraya ulaştı.

Merkezi yönetimde giderler artıyor: Bütçede ilk üç ayda 710,8 milyar, martta 261,5 milyar lira açık Merkezi yönetimde giderler artıyor: Bütçede ilk üç ayda 710,8 milyar, martta 261,5 milyar lira açık

ANKA Haber Ajansı'nda Zülfikar Doğan'ın analizine göre, 2024 yılı sonunda 294 milyar TL olan TGA tutarı, 4 Nisan haftasında 358,3 milyar liraya çıktı. Geçen yıl aynı dönemde yüzde 3,9 olan TGA artış hızı bu yıl yaklaşık altı kat artarak yüzde 22 seviyesine yükseldi.

Bireysel ve ticari kredilerde tahsil sıkıntısı büyüyor

Yılbaşında 177 milyar TL olan bireysel ve ticari kredilere ilişkin TGA tutarı, nisan başında 207,3 milyar TL’ye ulaştı. Bu dönemdeki artış oranı yüzde 17 olarak kayıtlara geçti. Son dört haftada yaşanan gelişmelerle haftalık TGA artış hızı yüzde 7,2’ye çıktı. Sadece bir haftalık süreçte bankaların tahsil edemediği kredi miktarı 9,3 milyar TL’ye dayandı.

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46 seviyesine çıkarmasıyla birlikte hem bireysel hem de ticari kredi faizlerinde yükseliş yaşandı. Buna rağmen TGA’daki artışın hızlanması, reel sektörde tahsilat sıkıntısının derinleştiğini gösterdi.

Yasal takip süreçleri hız kazandı

Bankaların yasal takibe aldığı kredi tutarları artarken, bu gelişme icra ve haciz işlemlerini de beraberinde getiriyor. TGA’ların bankaların net kârına oranı 2023 sonunda yüzde 23 iken, 2024’ün ilk dört ayında bu oran yüzde 39’a ulaştı.

Kaynak: ANKA