Alsancak Hocazade Camii; Karaburunlu bir üzüm tüccarı olan Hocazade Ahmet Ragıp Üzümcü'nün kurduğu, Hocazade Ahmet Ragıp Üzümcü Vakfı tarafından yaptırılmıştır. Bu nedenle, Ahmet Ragıp Üzümcü'nün mahlasını taşıyan cami, Hocazade Camii olarak anılmaktadır. İnşaatı esnasında bölgedeki gayrimüslüm nüfusun; bölgede camiye ihtiyaç duyulmadığı yönündeki eleştirilerini değerlendiren Üzümcü, şikayetçi olan vatandaşların mülklerini satın alarak cami vakfına bağışlamıştır. Dönemi içerisinde, çevredeki kilise sayısı düşünüldüğünde, Hocazade Camii'nin bulunduğu bölgede ilk inşa edilen camilerden biri olduğu söylenebilir.
Caminin mimarisi
Caminin mimarı Fahri Nişli'dir. İçi dört sıra cam ile aydınlatılan cami, çok sayıda vitray süslemeye sahiptir. 2002 yılında gördüğü onarımın ardından günümüz şartları için sağlamlaştırılan cami için, 2010 yılında da bahçe ve çevre düzenlemesine gidilmiştir. Osmanlı mimarisinden esinlenerek inşa edilen cami; mavi bir kubbeye ve çini döşemelere sahiptir.
Vatandaşın gözdesi
Bugün çok yoğun bir yerleşim bölgesi olan Şair Eşref Bulvarı ile Ali Çetinkaya Bulvarı'nın kesiştiği bölgede bulunan cami; İzmrililerin ibadetlerini gerçekleştirmek için sıklıkla tercih ettiği bir yapıdır. Alsancak semtindeki ender camilerden birisi olmasıyla da, protokol bir cami olduğu söylenebilir. Konumu nedeniyle, cenaze namazları için kullanımı fazladır. Yine bulunduğu lokasyon nedeniyle, tüm İzmirliler tarafından tanınan Hocazade Camii, zaman içerisinde bir buluşma noktası haline gelmiştir. Günlük hayatta bir araya gelmek isteyen vatandaşların, birbirlerine yol tarif ederken Hocazade Camii'nin adını kullandığı sıkça görülen bir eylemdir.
Alsancak Hocazade Camii'ne nasıl gidilir?
Alsancak Hocazade Camii, Konak'ın Kültür Mahallesi'nde, Şair Eşref Bulvarı ve Ali Çetinkaya Bulvarı'nı kesiştiren bölgede yer almaktadır. Bu noktadan geçen pek çok toplu taşıma aracı bulunmaktadır.
Konak Tramvayı'nın Hocazade Cami durağında inerek camiye ulaşabilirsiniz.
İzmir Metrosu'nun Konak durağında indikten sonra, kısa bir yürüyüşün ardından Hocazade Camii'ne varabilirsiniz.
Bölgeden geçen çeşitli ESHOT hatları bulunmaktadır, bu ESHOT hatları şu şekilde sıralanabilir:
121- MAVİŞEHİR AKTARMA MERKEZİ - KONAK
253- H.PINAR METRO 2 - KONAK
920- ÇİĞLİ - KONAK
811- ENGELLİLER MERKEZİ - MONTRÖ
951- LOZAN MEYDANI - KONAK