Karşıyaka’da yeni bir soluk: Dedebaşı Mahallesi’ndeki park yenilendi Karşıyaka’da yeni bir soluk: Dedebaşı Mahallesi’ndeki park yenilendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde yağmur suyu ve atık su sistemlerinin birleşik bir şekilde çalışmasından kaynaklanan taşkın problemlerini çözmek amacıyla büyük bir altyapı hamlesine imza atıyor. İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar, kent merkezinin yanı sıra çevre ilçelerde de hızla devam ediyor. Özellikle Buca, Bornova, Konak, Karşıyaka, Bayraklı, Karabağlar, Çiğli ve Kemalpaşa gibi taşkın riski taşıyan bölgelerde önemli altyapı yatırımları gerçekleştiriliyor.

Bu projeler çerçevesinde, toplam 20 kilometre uzunluğunda yağmur suyu ve atık su hattı ayrıştırılacak. Aynı zamanda, eskiyen atık su hatları da yenilenerek sistemin verimliliği artırılacak. Yapılan yatırımlar, yaklaşık 200 milyon TL değerinde olacak.

Körfez’in temizliği için kritik adım

Yağmur suyu ve atık su sistemlerinin ayrıştırılması, sadece taşkınları engellemekle kalmayacak, İzmir Körfezi'nin temizliği için de büyük bir katkı sağlayacak. Mevcut birleşik kanalizasyon sistemlerinin kapasitesinin artırılması, yağmur suyu ile atık suyun ayrı hatlar üzerinden taşınmasını mümkün kılacak. Böylece, aşırı yağışlar sırasında meydana gelebilecek su baskınlarının önüne geçilecek ve Körfez’deki su kirliliği önemli ölçüde azalacak.

İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’deki eski kanalizasyon hatlarını da yenilemeye devam ediyor. Özellikle Konak Çınarlı Mahallesi gibi yüksek katlı yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerdeki eski atık su hatları, modern ve daha dayanıklı sistemlerle değiştiriliyor. Aynı şekilde, Çiğli Balatçık Mahallesi’ndeki yeni yerleşim alanlarına da atık su hatları inşa ediliyor. Bu çalışmalar, şehrin altyapısının daha verimli ve sağlıklı bir şekilde işlemesine olanak tanıyacak.

İzmir’in en yoğun bölgelerinden biri olan Karabağlar Yeşillik Caddesi, su taşkınları nedeniyle sıklıkla trafikte aksamalara neden oluyordu. Ancak yapılan yeni altyapı çalışmaları, bu durumu tarihe karıştırmayı hedefliyor. Karabağlar Belediyesi ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar doğrultusunda, caddede 786 metre uzunluğunda yağmur suyu hattı inşa edildi. Bu hat sayesinde, yağmur suyu hızla tahliye edilerek su baskınlarının önüne geçilecek ve trafik akışı engellenmeyecek.

Kaynak: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ