Buca Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasını gün yüzüne çıkartarak ilçenin tanıtımını artırmak amacıyla "Levantenler Rotası" oluşturdu. Amaç ise ilçede yaşayanlarla kent belleği arasında bir köprü kurmak olarak açıklandı.
Kentsel Tasarım Müdürlüğü rehberliği veya dijital rehber eşliğinde gezilebilen rota, 18 duraktan oluşan 2 saatlik bir yaya güzergahını kapsıyor. Rotada köşkler, kiliseler ve eski Rum sokakları bulunuyor.
Buca Levantenler Rotası nedir?
Buca Levantenler Rotası, Buca Belediyesi'nin kent tarihini daha iyi tanıtmak adına oluşturduğu bir rotadır. Bu rotada köşler, kiliseler, eski Rum sokakları, Buca'nın gün yüzüne çıkmamış noktaları yer alıyor.
Buca Levantenler Rotası nasıl gezilir?
Buca Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü rehberliğinde ayda bir kez 10 kişilik gruplar halinde geziler düzenlenecek. Başvurular ise ekim ayında alınmaya başlanacak.
Levanten nedir? Levanten ne demek?
Kelime anlamına bakacak olursak level sözcüğü Fransızcada yükselmek ve Doğu anlamına gelir. Levant ise Doğu Akdeniz ülkelerinin adıdır. Türkçede levanten Tanzimat sonrasında büyük liman kentlerinde ticaretle uğraşan Hristiyanlar anlamına gelir. Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerinde devlet politikalarına ve ekonomisine yön veren, aynı zamanda İzmir ve Buca konut mimarisini şekillendiren topluluğa levantenler denirdi.
Levanten Rotası'nda yer alan yerler nereler?
1-Farkoh Köşkü
2-Rees Köşkü
3-Barff Köşkü
4-Buca Eski Tren istasyonu
5-Barış Manço Kültür Sokağı
6-Muradiye Camii
7-St. Baptist Latin Kilisesi
8-Dokuzçeşmeler
9-Rum Ortodoks kilisesi
10-Manoli otel
11-Hole Köşkü
12-Russo Köşkü
13-Alfred Mıssır evi
14-Göç ve mübadele anı evi
15-Borghese Köşkü
16-Ernest Balladur Evi ATA EVİ
17-Buca proteston baptist kilisesi
18-Blackler Köşkü