İzmir'e erken yerleşen ailelerden biri olarak bilinen De Jongh ailesinin İzmir'e geliş hikayesi, Rees ve Forbes ailelerine göre daha eski bir tarihe dayanıyor. Zaman zaman Bornova’da ve zaman zaman ise Buca'da ikamet eden De Jongh ailesinin, İzmir'e ilk gelen üyesi John Richard de Jongh, 1812’de dönemin İsveç ve Danimarka konsolosu Robert Wilkinson'ın (1822 yılında Buca'da hayatını kaybetmiş) tavsiyesiyle İzmir'de ticarete atıldı ve konsolosun kızıyla dünya evine girdi. De Jongh ailesi, bu tarih itibarıyla Buca'da devamlı yaşamış ve bu da onları buradaki en eski yerleşik ailelerden biri haline getirmiştir.
Köşkün yanlış bilinen tarihi
De Jongh ailesiyle özdeşleşen köşkün yapıldığı tarihine yönelik yaygın bir yanlış görüş bulunuyor. 1877’de inşa edildiğine ilişkin yanlış bir bilgi olmasına rağmen köşkü inşa ettiren aile ferdi Henry de Jongh, 1877 yılında sadece 15 yaşındaydı. De Jongh ailesinin kendi kayıtlarında da, bu De Jongh Köşkü'ne 1909’da taşındıkları aktarılıyor. Söz konusu verilere göre, De Jongh Köşkü'nün 1900'lü yılların başında yapıldığı ifade edilebilir. 10 Eylül 1922 yılında, Kurtuluş Savaşı esnasında De Jongh ailesinden iki üye Buca'da vefat etmiştir. İki üyenin vefatının ardından aile, Türkiye’den taşınarak yurt dışına yerleşse de, bu göç sürecinden sonra sadece bir çift, Türkiye'ye geri dönmüştür.
Köşk pek çok kuruma ev sahipliği yaptı
1927’de, De Jongh Köşkü'nü, Almanya'dan gelen istekler çerçevesinde Alman Konsolosluğu kiralamıştır. De Jongh ailesi, bir senenin ardından, yani 1928 yılında köşkü Sperco ailesine satmış ve Türkiye'yi yeniden terk etmiştir. Sperco ailesi, De Jongh Köşkü'nü 1944’e kadar elinde tutmuş ve köşk bu süreçte devlet tarafından satın alınarak sanatoryum olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Köşk, seneler içinde pek çok çeşitli kullanım amaçlı hizmet vermiştir. Aile, 1928’de De Jongh Köşkü'nü Sperco ailesine satmasının ardından, köşk devlet tarafından satın alınarak sanatoryum olarak kullanılmaya başlanmıştır. Halihazırda, Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) kullanılan köşk, ne yazık ki çevresine ilave edilen iki yeni yapıyla estetik bakımdan zarar görmüş ve eski ihtişamını yitirmiştir.
De Jongh Köşkü'ne nasıl gidilir?
De Jongh Köşkü'ne ulaşmanın en kolay yollarından biri ESHOT otobüs hatlarını kullanmaktır. Aşağıdaki otobüs hatlarını kullanıp, Buca heykel durağında indikten sonra köşke ulaşabilirsiniz.
304 - TINAZTEPE-KONAK
104 - BUCA TOPLU KONUTLARI - KONAK
470 - TINAZTEPE - LOZAN MEYDANI
303 - BUCA HEYKEL - KONAK