Üniversitelerde yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken pek çok öğrenci bu yıl da barınma sorunuyla karşı karşıya. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler özel yurtlara ya da eve çıkmak zorunda. Yüksek enflasyon nedeniyle her yıl artan özel yurt ücretlerini ödeyemeyen bazı aileler, çocuklarını daha uygun ücretleri nedeniyle tarikat ve cemaat yurtlarına yerleştiriyor. Üstelik bu yurtlarda kalanlara “barınma ve beslenme” yardımı adıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından aylık 4 bin lira düzeyinde burs verilmesi öğrencilerin de bu yurtlara yönelmesine neden oluyor. Eğitim sendikaları tarafından eleştirilen teşvik uygulamaları arasında vergi indirimi de var.

Konu ile ilgili açıklama yapan Eğitim-Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Evrim Gülez, ''Bu yurtlarda yurt ücretinin bir kısmı devlet tarafından ödeniyor. Bu vakıfların birçoğuna ‘kamu yararlı vakıflar’ adı altında vergi muafiyeti de tanınıyor. Kamu kaynakları ihtiyacı olan öğrencilere değil iktidarın dünya görüşüne uygun yerlere aktarılmış oluyor'' diye konuştu.

"Ben maddi olarak bana hangi yurt uygunsa orada kalıyorum" diyen bir öğrenci ise Konya'da kaldığı yurdun ücretine yemek ücretlerinin de dahil olduğunu anlattı. Öğrenci, burs dekontunu da paylaşarak "Yurt barınma ücreti alıyor, geçen sene bu fiyat 4 bin 850 TL'ydi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ise bana 'Beslenme ve Barınma Bursu' adıyla 4 bin TL yatırıyordu. Yani mantıken öğrenci KYK ile aynı paraya bu yurtlarda kalabiliyor" diye konuştu.

Bu yurtlardaki bazı görevliler bursun bu yıl 6 bin TL'ye çıkarılacağını belirtti ancak bakanlıktan bu konu hakkında bilgi verilmedi.

Öğrencilerin sorunları çözülmeli

Eğitim-Sen MYK Üyesi Gülez, ekonomik olanakları yetersiz öğrencilerin eğitim alma haklarını kullanmalarını sağlamanın sosyal devlet olmanın ve toplumsal adalet ve eşitlik ilkelerinin temel gereklerinden olduğunu vurguladı. "Bunun için talep eden tüm öğrencilere her kademede yurt olanağı sunmak sosyal devletin temel sorumluluğudur" diyen Gülez, "İktidar bir an önce öğrencilerin gerçek sorunlarına odaklanmalı ve başta barınma, beslenme, ulaşım olmak üzere öğrencilerin sorunlarını çözmelidir" ifadelerini kullandı.

2023-24 eğitim öğretim yılı için en az 4 bin TL burs

"Kamu yararına çalışan" statüsü alan vakıf ve dernek yurtlarında konaklayan öğrencilere verilen "Barınma ve Beslenme Yardımı", 4 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıf ve Kamu Yararına Çalışan Derneklere Ait Yükseköğrenim Yurtlarında Barınan Öğrencilere Yapılacak Beslenme ve Barınma Yardımına Dair Yönetmelik" uyarınca veriliyor. Bu yurtlarda kalan öğrencilerin burstan yararlanması için hem vakıf hem de öğrenci başvuru yapıyor. Öğrencilerin burstan yararlanma şartları sadece kesinleşmiş mahkumiyeti olmaması, yurttan çıkarılma cezası ya da okuldan uzaklaştırma cezası almamış olması ve normal öğrenim süresini aşmaması yer alıyor.

KYK'lardaki doluluk yüzde 86

Türkiye genelinde 81 ilde 987 bin kapasiteli KYK yurtları bu yıl yüzde 86 oranında doluluğa ulaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yurtlara 356 bin geçerli başvuru yapıldığı, 9 Eylül itibarıyla ilk aşamada 306 bin öğrencinin yurtlara yerleştiği bilgisini paylaştı.

KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin özel yurt ve ev arayışına katılan ANKA Haber Ajansı, tarikat ve cemaatlere yakınlıklarıyla bilinen bazı vakıf ve dernek yurtlarındaki ücretleri derledi. Buna göre, Ankara’da merkezi konumda yer alan en düşük özel yurt fiyatı aylık 17 bin lira civarındayken vakıf ve dernek yurt ücretleri 10 bin lira civarında seyrediyor.

Nakşibendi yurdu 11 bin, Işıkçılar cemaati yurdu 10 bin TL

Ankara’da Nakşibendi tarikatına yakınlığıyla bilinen Muradiye öğrenci yurtlarında fiyatlar 11 bin 195 TL’den başlayarak 11 bin 870 TL’ye kadar çıkıyor. Muradiye öğrenci yurtlarında kalan öğrencilere de barınma-beslenme bursu veriliyor. Aynı şekilde Işıkçılar Cemaatine yakınlığıyla bilinen İhlas Vakfı’nın öğrenci yurtları ise yurt fiyatları 9 bin 900 TL civarında seyrediyor. Bu yurtta kalan öğrenciler de bakanlık tarafından sağlanan burstan faydalanabiliyor.

Özel yurt fiyatları 36 bin TL'yi buluyor

Ankara’da merkezi konumda yer alan ve herhangi bir tarikat ve cemaat ile ilişkisi olmayan yurtlarda ise fiyatlar aylık 17 bin TL civarından başlıyor ve 36 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bu yurtlarda fiyatlar, 4 kişilik oda 19 bin, 3 kişilik oda 22 bin, 2 kişilik oda 27 bin, 1 kişilik oda 36 bin TL şeklinde kademeli olarak artıyor. Fiyatlara sabah ve akşam yemeği ile faturalar dahilken çamaşır yıkama için ise ekstra ödeme yapmak gerekiyor. Ayrıca Ankara’da okullara yakın, merkezi konumda ev arayışında olan öğrenciler ise 20 bin TL civarında kiralarla karşı karşıya kalıyor.

Kaynak: ANKA