İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın, 30 ilçesinde başlattığı koordinasyon toplantılarına Çeşme ile devam etti. Çeşme Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya Başkan Dr. Cemil Tugay’ın yanı sıra Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Zeki Yıldırım, Çağatay Güç, Ertuğrul Tugay, Prof. Dr. Pınar Okyay, Şükran Nurlu, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, ESHOT Genel Müdürü Turgay Bozoğlu, İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu ve Çeşme Belediyesi bürokratları katıldı. 

“Şikayetleri haritalandıracağız”

Toplantıda konuşan Başkan Dr. Cemil Tugay, “Sorunlarımızın çözümü için ilçe belediyemizin verileriyle İzmir Büyükşehir Belediyemizin verilerinin aynı yerde buluşması lazım. İlaçlama, sosyal yardım çalışmaları, veterinerlik hizmeti, yol onarımı gibi hepsini bir harita üzerinde toplamamız lazım. İlçe belediyesi ne kadar çok işin içinde olursa o kadar başarılı oluyoruz. Dijital kayıtlara ihtiyacımız var. Bu noktada şikayetleri haritalandırmak çok kolaylaştırıcı bir çalışma oluyor.  İş birliği içinde olmamız lazım. Öncelikli işlerimiz temizlik, yollar, üzerine sosyal hizmetleri koymamız lazım.  Sosyal belediyecilik anlamında sosyal yardımlarla vatandaşlarımızın yanında olmamız gerekiyor. Daha sonra tesislere yönelmemiz gerekiyor” dedi. 

“Çeşme’de kirliliği kabul etmiyorum” 

Çeşme’nin öncelikli sorunlarından birisinin temizlik olduğuna dikkat çeken Başkan Tugay, “Çeşme, İzmir’in en marka ilçelerinden birisi. Çeşme’ye gelenlerin burasını kirli görmeleri bize zarar verir. Bunun telafisi yok. O nedenle biz kendi sorumluluk alanımızda, ilçe belediyesi olarak siz kendi sorumluluk alanınızda çalışmalarımızı yürüteceğiz” diye konuştu. 

“İmar  rantına, kaçak yapılara geçit vermeyeceğiz”

İzmir’de imar rantına, kaçak yapılara geçit verilmeyeceğini vurgulayan Başkan Tugay, “Çeşme’de kaçak yapılar çok fazla gündeme geliyor. Bunları kontrol altına almamız gerekiyor. İzmir’in ilçe belediyelerinin, Büyükşehir Belediyesi’nin söz sahibi olmadığı, o işin bir parçası olmadığı planlama çalışmaları, imar çalışmaları, kesinlikle hatalıdır. Böyle bir şey olmaz. Bu konuda net durmamız gerekiyor. Bizim gerçekten iyi bir ekibimiz var. Her konuda iş birliği bekliyoruz. Bundan şehrin kazanacağından kimsenin şüphesi olmasın. Yanlış işlerin olmaması için bu tavrı ortaya koyuyoruz. Biz halkın yararına, kentin yararına olan her şeyin yanındayız. Bireysel rantları için şehri katledenlere izin vermeyeceğiz. Bu dönem böyle bir dönem olacak. Bu Çeşme için de geçerlidir, metropoldeki alanlar için de geçerlidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi pasif olmayacak, aktif olacak. Sizden ricamız bu sorunları beraber takip edelim, sorunlu alanları bilelim. Doğru müdahalede bulunalım. Bunu yapmamız gerekiyor Bu tavır halkımızın bizden beklediği tavırdır” diye konuştu.

“İmar planları dışarıya siparişle olmayacak”

1/5000’lik imar planlarını İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağını aktaran Başkan Tugay, “Geçen dönemlerde 1/5000’lik planları ilçe belediyeleri dışarıdan yaptırabiliyordu. Sonra o plan önerileri Büyükşehir’e geliyordu. Bu dönem bunu kabul etmeyeceğiz. Bu planları Büyükşehir yapacak, dışarıya yaptırmayacağız. Belediyenin kendi yetkin, bu işleri çok iyi yapan bir ekibi var. 1/1000’lik planları ilçe belediyelerimiz yapacak. Yardım istenirse de yardımcı olacağız” ifadelerini kullandı. 

“Zor durumda olan yurttaşlara duyarsız kalmayacağız”

Sosyal yardımların düzenlenmesi, 0-3 yaş çocukların ihtiyaçları, gençlere eğitim desteği, yaşlı yurttaşların yaşamlarının kolaylaştırılması ve sosyalleştirilmesi gibi çalışmalardan söz eden Başkan Tugay, İzmir genelinde doğru yardımların yapılmasını sağlamak için ortak çalışma vurgusu yaptı.  Başkan Tugay, “Sosyal Hizmetler Dairesi, ihtiyacı olan vatandaşlarımızın envanterlerini çıkarmaya çalışıyor. Bugüne kadar yapılan hata şuydu; her belediye kendi sosyal yardım çalışmasını planlıyor fakat İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordine olmuyordu. Bu da bazı alanlarda tekrara ya da boşluklara neden oluyordu. Bir uyum ve koordinasyon lazım. Türkiye’nin ekonomik kriz ortamında çok zor durumda olan yurttaşlarımız var. Böyle bir dönemde buna duyarsız kalmak bize yakışmaz” ifadelerini kullandı. 

Uzak ilçelerde personel sıkıntısı var

Toplantıda konuşan Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, desteklerinden ötürü Başkan Tugay’a teşekkür ederek, “İlk günden beri ilçelerle kurduğunuz koordinasyonla, bize kendimizi güvende hissedecek alanlar oluşturdunuz. Bildiğiniz üzere ilçe belediyeleri çok sıkıntılı. Özellikle bizim gibi uzak ilçelerde personel sıkıntısı gibi büyük sıkıntılar var. İzmir Büyükşehir Belediyesi desteği olmadan var olmamız zor. Sayın genel sekreter yardımcılarımız da bu süreçte bize çok yardımcı oldu. Kendilerini aradığımızda geri dönüş hızları inanılmaz. Yapabildiklerini hemen yapıyorlar. Büyük bir özveri gösteriyoruz. Yaklaşık 10 gün sonra Çeşme Çözüm Merkezi’ni kuruyoruz. Burası sosyal medyadan, telefonlardan gelen şikayetlerin toplandığı, sorunların ilgili birimlere  aktarıldığı bir merkez olacak. Bu sistemle sizin haritanızı entegre edebiliriz” diye konuştu. 
 
Toplantıda Başkan Denizli, Çeşme’nin ilaçlama, yolların tamiratı,  yangınlara karşı su tankerleri, sosyal yardımlar, alt ve üst yapı, kreşler, otopark çalışmaları gibi ihtiyaçlarını  aktardı. Sorunlara karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları çalışma ve planlamalar hakkında yol haritası oluşturdu.

Kaynak: BÜLTEN