Batuhan KAYA- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl düzenlenen 2’nci İzmir Uluslararası Portre Karikatür Şenliği’nin son gününde Kültürpark Gençlik Tiyatrosu duvarına çizilen karikatürlerin üzeri badanayla kapatıldı.

Onlarca farklı yüzün karikatürize edilerek resmedildiği Gençlik Tiyatrosu duvarı, tiyatroya gelenler için kurum kimliğini yansıtan ögelerden biri olarak görülüyordu.

Şenliğe katılan dünyaca ünlü karikatüristler tarafından duvara çizilen portre karikatürler arasında önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in portresi de bulunuyordu.

Tesadüf mü, kompleks mi?

Söz konusu şenlik, İzmir’de 3 defa düzenlendi. 1’inci ve 3’üncü şenliğin son gününde hazırlanan anı duvarları hâlâ yaşarken, Tunç Soyer’in yer aldığı 2’nci şenliğin anı duvarı ise yok edildi. Bu durum, Cemil Tugay’ın Tunç Soyer kompleksi olarak yorumlandı.

Uluslararası ayıp!

Dünyaca ünlü sanatçıların emeğine ve sanatına yapılan bu saygısızlık, konuştuğumuz bazı sanatçılar tarafından uluslararası bir ayıp olarak değerlendirildi. Söz konusu sanatçıların bir daha Türkiye’ye gelmeyebileceği dahi dile getirildi.

Anı duvarı yapılmıştı

Uluslararası Portre Karikatür Şenliği’ne onlarca yerli ve yabancı usta karikatürist katılmış, karikatüristlerin çizimleri Alsancak Vasıf Çınar Meydanı ve Konak Metro Galeri’de sergilenmiş ve 2 gün boyunca 8 farklı noktada da vatandaşların portreleri ücretsiz şekilde çizilmişti.
Söz konusu badanayla kapatılan duvar ise şenliğin son gününde ‘anı duvarı’ olarak sanatçıların çalışmasına ayrılmıştı. Sanatçılar, anı duvarına kendi yüzlerini, bazı yurttaşların ve belediye çalışanlarının portresini ve sürpriz amacıyla Tunç Soyer’i de karikatürize etmişti.

İzmir Uluslararası Portre Karikatür Şenliği’ne aşağıdaki sanatçılar katılmıştı:

Almanya’dan Cris Istrate, Lucy Hobrecht, Marion Stein ve Silvia Radulova, İngiltere’den Luisa Calvo, Bulgaristan’dan Boris Mateev ve Zlati Krumov, Fransa’dan Anthony Geoffroy, Bruno Tesse ve Jean-Marc Borot, Gürcistan’dan Niko Kemularia (KEMO) ve Zaal Sulakauri, Hollanda’dan Jill Hesketh, İspanya’dan Ernesto Priego ve Matias Tolsa, İtalya’dan Marzio Mariani, Litvanya’dan Ramunas Vaitkus, Macaristan’dan Peter Zsoldos ve Toth Antal Tonio, Slovakya’dan Krisztian Takacs, Polonya’dan Lukasz Szostak ve Sergiusz Kaszkowski, Romanya’dan Iancu Avram, Türkiye’den Oğuz Gürel, Birol Çün ve Kemal Buluş katıldı.

Belediyeden açıklama

Cevap hakkı kapsamında konuyu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sorduk. İz Gazete’ye yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay’ın söz konusu duvarın boyanmasıyla ilgili kesinlikle talimatı yoktur. Bu konudan bilgisi de olmamıştır. Talimatı kimin verdiği araştırılacaktır ve sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılacaktır.”

Muhabir: Batuhan KAYA