Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, Çeşme Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’ni ziyaret ederek, burada yapılan üretim ve sürdürülebilir tarım faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Başkan Denizli’ye Belediye Başkan Yardımcısı Banu Ayhan, Tarımsal Hizmetler Müdürü Şerif Vural ve diğer belediye yetkilileri eşlik etti. Merkezdeki seralarda, yerel üreticilere dağıtılmak üzere yazlık sebze ve fidanların tohumları ekilerek üretimi başlatıldı. Bu yıl, 70 bin fide üretimi yapılacak olup, 40 bin domates, 10 bin patlıcan, 15 bin biber fidesi ve diğer yazlık sebze tohumlarının dağıtımı Nisan ayında gerçekleştirilecek.
Sürdürülebilir tarım için önemli projeler
Başkan Denizli’nin ziyaret ettiği diğer bir nokta ise belediyeye ait tarlalar oldu. Burada yapılan toprak hazırlıkları ve ekim çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Denizli, bölgeye ait tarım ürünlerinin ekilmesi için çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Tarlada sakız enginar, sakız bakla, nohut ve anason ekimi yapılırken, diğer sezonluk sebzelerin ekimi için de hazırlıklar devam ediyor. Özellikle susuz tarım teşvik edilirken, susam üretimi de bu kapsamda önemli bir yer tutuyor. Başkan Denizli, ziraat mühendisleri aracılığıyla çiftçilere yönelik eğitimlerin verildiğini ve susuz tarım hakkında bilgilendirme yapıldığını vurguladı.
İklim Değişikliği ve Çeşme Kavunu Projesi
Başkan Denizli, ayrıca Çeşme Kavunu’nun sürdürülebilir üretimi için gerçekleştirilen projeyi de yerinde inceledi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Sivil Katılım Projesi Hibe Programı çerçevesinde, Çeşme Belediyesi, İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı (BORSAV) ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği işbirliğiyle başlatılan “Değişen İklim Koşullarında Çeşme Kavununun Sürdürülebilir Üretimi” projesi kapsamında hazırlanan tarla, sürdürülebilir tarımın geleceği için önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Bu projeyle, iklim değişikliği koşullarına uyumlu üretim yöntemlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Başkan Denizli’den tarımda sürdürülebilirlik vurgusu
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, tarımda sürdürülebilirliği sağlamak için yürütülen projelerin çok önemli olduğunu belirterek, “Çeşme Belediyesi olarak sağlıklı, temiz ve sürdürülebilir bir tarım anlayışı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hem ata tohumlarımızı yaşatıyor hem de üreticilerimize fide, tohum ve eğitim desteği sunarak yerel üretimin güçlenmesini sağlıyoruz. Bu projeler sayesinde, bölgemizdeki çiftçilerimizin ekonomilerine katkı sağlarken, aynı zamanda sağlıklı ve doğal ürünlerin tüketicilerle buluşmasını temin ediyoruz” dedi.