Semra İğtaç- 1966 yılından bu yana Çeşme'nin simgelerinden biri haline gelen ve Türkiye çapında ün kazanan kumru, Makedonya bölgesi göçmenleriyle birlikte Çeşme'ye taşınmış bir lezzet. Kumru ekmeği, nohut mayasıyla yapılır ve mide asidini düzenleyerek mide rahatsızlıklarını ortadan kaldırır. Bu özellikleriyle Çeşmeliler için vazgeçilmez bir gelenek haline gelmiştir.

Kumru ekmeğinin hazırlanışı

Kumru ekmeğinin yapılışını, yılların ustası Hakan Şenel şöyle anlattı:

“Kumru ekmeği, kuru nohut tanelerinin kırılıp akşamdan belli bir ısıda suyun içine bırakılmasıyla  elde edilen maya ile sabah erken saatlerde hazırlanır. Hamur, her iki ucu basık, şiş karınlı , yani kumru kuşunu andıran bir şekilde biçimlendirilir ve adını da buradan alır. Hamur, kaynayan pekmez içine atılıp hamurla pekmez özdeşleştirilir daha sonra susamlanır ve mayalanması için bir süre bekletilir. Ardından fırınlanarak pişirilen bu ekmekler, farklı malzemelerle doldurularak çeşitli kumru sandviçlerine dönüşür.”

Çeşme'nin lezzet dolu kumru çeşitleri

Çeşme kumrusu, içine konulan malzemelere göre farklı isimlerle anılır: salamlı, sucuklu, peynirli karışık (yengen) gibi pek çok çeşidi bulunur. Kumrunun en önemli özelliklerinden biri de meşe kömürü ateşinde pişirilmesidir. Çeşme'de kumru, sadece bir sandviç değil, ana yemek gibi algılanır ve bazı öğünler kumru ile geçiştirilir.

Kumru geleneği yaşıyor

Günümüzde de devam eden bu lezzet geleneği, sabahçı fırıncıların varlığını sürdürmesini sağlar. Çeşme'ye yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken kumru, hem doyurucu hem de lezzetli bir seçenek olarak öne çıkar. Çeşme'nin sokaklarında dolaşırken bu eşsiz tatla tanışmadan dönmeyin!

Muhabir: Semra İĞTAÇ