Çeşme’nin 20 km kuzey doğusunda yer alan Ildırı köyünün antik dönemdeki adı Erythrai’dir. Erythrai sözcüğünün Yunanca’da “Kırmızı” anlamına gelen Erythros‘tan türediği kent toprağının kırmızı renginden dolayı Erythrai’nin “Kızıl Kent” anlamında kullanıldığı sanılmaktadır. Bir başka varsayıma göre ise kent adını ilk kurucusu Giritli Rhadamanthes’in oğlu Erythro’tan almıştır.

Gerçek adı Ildırı olan köyün adı halkın dilinde ise Ildır olarak değişmiştir. Küçük bir balıkçı kasabası olan Ildırı, Alaçatı'ya 17 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köy küçük bir yer olduğu için burayı gezmek için bir gün ayırmanız yeterli.

Ildırı'da bulunan Eythrai antik tiyatrosu, Athena Tapınağı, Heroon Anıt Mezarı ve surlar gezebileceğiniz tarihi yerler arasında bulunuyor.

Aynı zamanda Ildırı sokaklarını gezebilir, sokaklarda gezinirken mesajlar içeren korkulukları da görebilirsiniz.

Köy aynı zamanda dizi setlerine de ev sahipliği yapmış. Bir dönemin en çok izlenen dizilerinden biri olan Fatmagül'ün Suçu Ne? isimli dizi burada çekildi.

Köyde denize girmek de mümkün ancak deniz genellikle kayalık olduğu için bu çok tercih edilmiyor. Bunun dışında teknelerle gidebileceğiniz adalar denize girmek isteyenlerin tercihi oluyor.


Pazartesi günleri pazar günü

Çeşme’nin tarihi mahallesi Ildırı, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, doğal ve organik ürünlerin satıldığı yerel pazarıyla da farklılığını ortaya koymaktadır. Ildırı Mahallesi girişinde Ildırılı üreticilerce açılan pazar tezgâhlarında, üreticilerin kendi ürettikleri ürünler ile reçel, tarhana, kesme ev makarnası, zeytinyağı gibi ürünler satılmaktadır. Pazartesi günleri kurulan pazarda köyde yetiştirilmiş ve dalından koparılıp tezgâha getirilmiş en taze meyve ve sebzeleri satın alabilirsiniz. Yerli üreticiler, kendi ürettikleri enginarları, pazar tezgâhlarında soyarak limonlu suyla cam kavanozlarda satışa sunmaktadırlar.


Ildırı'ya nasıl gidilir?

Çeşme merkezinde bulunan otogardan minibüslerle Ildırı'ya gidebilirsiniz. Aynı zamanda Fahrettin Altay Aktarma Merkezi'nden de köye minibüsler gitmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi