Semra İğtaç - Cumhuriyet Halk Partisi'nin İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı'nda tüzük değişikliklerini değerlendiren CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, üyelerin uzun süredir beklediği daha demokratik ve katılımcı bir tüzüğün kabul edildiğini belirtti. 

İz Gazete'ye konuşan Aslanoğlu, "81 il başkanı, milletvekilleri ve parti meclis üyelerinin oluşturduğu komisyonun ortak taslağı, delegelerin büyük çoğunluğunun onayıyla kabul edildi. İzmir’de uzun zamandır talep edilen ön seçim hem yerel hem de genel seçimlerde uygulanacak. Ayrıca, bölgesel kota ile artık İzmirliler de seçimlerde daha etkin olacak," dedi.

Kadın ve genç kotası

Aslanoğlu, yüzde 50 kadın kotasının önemine de dikkat çekerek, gençlerin siyasete katılımı konusunda atılan adımların partinin yenilenmesi açısından büyük bir değer taşıdığını vurguladı.
Aslanoğlu sözlerini söyle sürdürdü: “Üyelerimizin uzun süredir beklediği bir tüzük kurultayını gerçekleştirdik. Daha demokratik, daha katılımcı ve daha özgürlükçü bir tüzük oluşturmak amacıyla yola çıkmıştık. Elbette her zaman daha ileri gitmek mümkün. 81 il başkanı, 2 parti meclis üyesi ve 2 milletvekilinden oluşan 85 kişilik bir komisyon tarafından hazırlanan ortak taslak, dün delegelerin büyük çoğunluğunun onayıyla kabul edildi. Artık daha demokratik, daha çoğulcu ve daha katılımcı bir tüzüğümüz var. İzmir’de ise İzmirlilerin uzun süredir talep ettiği ön seçim sistemini hem yerel hem de genel seçimlerde uygulayacağız. Bölgesel kota uygulaması sayesinde artık İzmir’de dışarıdan gelen misafirler yerine, bölge halkı daha fazla söz sahibi olacak. Bunun dışında, gençleşme ve kadınların siyasete katılımına dair birçok madde yer aldı. Özellikle yüzde 50 kadın kotası çok önemli bir adımdır ve geleceğin inşası için büyük bir karardır. Gençlerin siyasete katılımı ve yenilenmesi açısından kütüphane kullanımı  yüzde 30'a kadar çıkacak, bu da siyasete taze bir dinamizm katacaktır.”

Muhabir: Semra İĞTAÇ