Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 16 Ekim 2024 tarihinde cansız bedeni bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi RojinKabaiş’in ölümünü Meclis gündemine taşıdı. Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, Rojin Kabaiş’in ölümü ile ilgili soruları yönlendirdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Kılıç’ın “ihmaliniz var mı?” sorularına yanıt vermedi.
“İhmal var mı?” sorusuna yanıt verilmedi
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da soruların verilmesinin üzerinden bir ay geçmesine karşın sessizliğini korudu. Kılıç, şunları söyledi: "21 yaşındaki RojinKabaiş, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde öğrenciydi. 27 Eylül günü, çakıl taşı toplamak için kaldığı Seyyid Fehim Arvasi Kız Yurdundan ayrıldı. Tam 19 gün boyunca arama çalışmaları yapıldı. 16 Ekim günü cansız bedeni bulundu.
Rojin’in kaybolmasından bu yana olay hep intihar vakası olarak lanse edilmeye çalışıldı. Ancak ailenin ve avukatlarının olayın intihar olmadığına ilişkin derin şüpheleri mevcut!
Rojin’in kaybolduğundan bu yana yaşananlara bakılırsa, neredeyse bütün kurumların tek tek ihmalleri var. Maalesef tüm bunlar intihar iddiasının, ihmallerin üzerini örtmek için mi ortaya atıldığı kaygısını gündeme getiriyor.
İhmaller zinciri, Rojin, yurttan ayrıldığı andan itibaren başlıyor. Rojin, 27 Eylül gecesi yurda dönmüyor. Ama yurt yönetimi Rojin’in kaybolduğunu tam 18 saat sonra, 28 Eylül günü saat 12:00 sularında aileye haber veriyor. Yetkililer bilgi verene kadar aile, kızlarının yurtta olduğunu sanıyordu. Yurt yetkilileri aileyi bilgilendirmek için neden bütün gece bekledi, bilmiyoruz. Rojin’in gece yurda gelmediği bilgisinin babasına verilmemesi başlı başına bir ihmaldir.
Bu konuyu yurtların bağlı olduğu Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a sordum. ‘Rojin, 27 Eylül gecesi yurda giriş yapmadığı halde aileye neden 28 Eylül günü haber verildi? Rojin’in gece yurda gelmediği neden hemen aileye bildirilmedi? Bu konu ile ilgili yurt yetkilileri hakkında idari soruşturma başlatılmış mıdır’ sorularını yönelttim. Ama maalesef yanıt alamadım. 1 ay önce sorduğum sorulara karşılık, sorularımızın cevaplanmadığı bilgisi bize ulaştı.
MEB de sessiz
Rojin’in ölümünün ardından üniversitedeki güvenlik açığı da gündeme geldi. Sınırda bulunan köy ile üniversite arasındaki güvenlik açığı, buradan kolaylıkla kampüse giriş yapılması ihmalleri konuşulmuştu. Bunu da Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordum. ‘Bahsi geçen ihmallerin Rojin’in ölümüyle ilgisi var mı, bu konular incelendi mi?’ sorusunu yönelttim. Ancak Milli Eğitim Bakanının da sorularımızı cevaplamadığı bilgisi bize ulaştı.
Bakanlık sus pus
Rojin öldü, ölümünün intihar olduğu konusunda nedenini bilmediğimiz, anlamadığımız bir ısrar var. Geride acılı bir aile var. Yetkililerin ne onlara ne de kamuoyuna yaptığı açıklamalar tatmin edici nitelikte değil. İhmali olduğu düşünülen Bakanlıklar ise sus pus!
Sorumluluk almıyor, İhmallerini görmüyorlar
Öğrencilerimizi emanet ettiğimiz iki Bakan, Milli Eğitim Bakanı ile Gençlik ve Spor Bakanı, bir genç kızımızın ölümü hakkında sorduğumuz sorulara yanıt vermeye dahi tenezzül etmiyor. Sorumluluk almıyor, ihmallerini görmüyorlar. Milyonlarca gencimize, milyonlarca öğrencimize böyle mi sahip çıkacaksınız? Bu zihniyete mi çocuklarımızı, gençlerimizi emanet edeceğiz. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ı derhal Rojin’in ölümü ile ilgili ihmaller zincirini araştırmaya, incelemeye ve gereğini yapmaya davet ediyorum.
Bu dosya intihar denilerek, kapatılamaz, derhal etkin soruşturma yapılmalıdır. Ailenin ve kamuoyunun aklındaki soru işaretleri giderilmelidir. Bu kapsamda İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanına da bir dizi soru sordum, yanıt vermelerini bekliyorum. Derhal Rojin’in ölümü ile ilgili etkin bir soruşturma yapılmalıdır, gerçekler ortaya çıkarılmalıdır. Yeni Rojinler olmaması için bu dosyanın peşini bırakmayacağız, Rojin’e ne olduğunu er ya da geç ortaya çıkartacağız."