Batuhan KAYA/İz Gazete- 2024-2025 eğitim-öğretim döneminin başladığı gün, Eğitim işleri ve BYKP’den Sorumlu CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ali Bektaş, eğitim sistemindeki sorunlar ve AKP’nin eğitim politikalarına dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Bektaş, AKP iktidarı boyunca eğitim niteliğinin düştüğünü, sistemsizliğin sistem haline geldiğini ve her geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bütçenin azaldığı açıkladı.

Bektaş açıklamasında, “Örgün öğretime katkı sunması amaçlanan 1 öğün yemek uygulaması kaldırılmış, çocuklara 1 bardak su bile çok görülmüştür. MEB, okul zilinin çocuklarının midelerinde çaldığını görmelidir. Bu önerimize bütçe yok’ diye karşı çıkacaklardır ancak Cumhurbaşkanlığına 5 milyar, İletişim Başkanlığına 1 milyar ayrılmıştır. Bunun için bütçe ayarlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Okul zili çocukların karnında çalıyor”

Bektaş, daha önce okul öncesi öğrencilerine yemek verilmesi uygulamasının 1 yıl boyunca uygulandığını ancak bütçe nedeniyle kaldırıldığını ifade ederek, “Ülke genelinde okul yemeği uygulaması temel bir hak iken okul öncesinde verilen yemek 1 yıl verilebilmiştir. Çocukların sağlığının güçlendirilmesi, ailelerin üzerindeki maddi yükün azaltılması ve örgün öğretime katkı sunması amaçlanan 1 öğün yemek uygulaması kaldırılmış, çocuklara 1 bardak su bile çok görülmüştür. MEB, okul zilinin çocuklarının midelerinde çaldığını görmelidir. Bu önerimize bütçe yok’ diye karşı çıkacaklardır ancak Cumhurbaşkanlığına 5 milyar, İletişim Başkanlığına 1 milyar ayrılmıştır. Bunun için bütçe ayarlanmalıdır” dedi.

“22 yılda 9 bakan değiştirdiler”

AKP’nin 22 yıllık iktidarı boyunca 9 MEB Bakanı değiştirdiğini söyleyen Bektaş, “Bugün okullarımızda 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk ders günü başladı. Ne okullarımız ne de AKP iktidarı eğitim sisteminin getirdiği koşullar, öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin ve eğitim çalışanlarının istek ve ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli değildir. 22 yıllık AKP iktidarında eğitim, bilerek ve isteyerek siyasallaştırılmış ve araç haline getirilmiştir. Var olan sorunlar çözülmek yerine yenileri eklenmiştir. 22 yılda 9 MEB Bakanı değişmiş, ortalama 2 buçuk yıl çalışmışlardır. Her gelen bakan sistemi eleştirmiştir. 9 Bakan, toplamda 18 sistem değişikliği yapmış, sınavlar defalarca değiştirilmiştir. Çocuklarımızın geleceği AKP’li bakanların elinde oyuncak haline gelmiştir” diye konuştu.

“AKP’nin siyasi hırsları heba etti”

Siyasi hırslar nedeniyle eğitim sisteminin heba edildiğini belirten Bektaş, “Sayın bakan ‘Türkiye yüzyılı Maarif Modeli ile yeni döneme başlıyoruz’ diye ilan ettiği, pilot belge uygulaması yapılmadan uygulanmış, tüm uzmanların karşı çıkmasına rağmen onaylanan bu modele karşı CHP olarak idari işlemin iptali talebiyle Danıştay’a dava açmıştır. Öğrenci ve öğretmenlerimizin emeği, AKP’nin siyasi hırsları nedeniyle heba edilmeden bir an önce eski sisteme dönülmesi için mücadele edeceğiz” dedi.

“Özel okul öğretmenleri yok sayıldı”

Geçtiğimiz aylarda çıkarılmaya çalışılan ancak tepkiler nedeniyle çıkarılamayan Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında konuşan Bektaş, “Öğretmenler bir yandan AKP ile mücadele etmeye çalışırken bir yandan da kendi hakları için çalışmıştır. Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi meclise sunulmuş, partimizin muhalefeti sayesinde ekim ayına ertelenmiştir. Öğretmenlerin hakları tamamen diğer sektör çalışanları ile eşitlenmiş, özel okul öğretmenleri yok sayılmıştır. Amaç, öğretmenlerin diplomalarını çalmaktan başka bir şey ifade etmemektedir” ifadelerini kullandı.

“91 bin öğretmen açığı var”

Okullardaki öğretmen açığına da değinen Bektaş, “Bu yıl okullarımız öğretmen ataması yapılmadan açılmıştır. Bakan yaptığı açıklamada, ‘Yüzde 95’e yakın norm kadromuz var’ diye konuşmuştur ancak bakanlık istatistiklerine rağmen 48 bin, valiliklerden alınan bilgilere rağmen 91 bin açık vardır. Geçen yıl 88 bin ücretli öğretmen görevlendirilmişti. Bakanın açıklamalarını doğru kabul etsek bile 20 bin öğretmen ataması açığı kapatmayacaktır. Şayet bu yıl 50 bin öğretmen atanmazsa öğrenciler öğretmensiz, öğretmenler öğrencisiz kalacaktır” diye konuştu.

“65 bin temizlikçi ihtiyacı var”

Güvenlik görevlileri ve temizlikçilerin kamu okulları için yeterli olmadığını ve 65 bin temizlikçi açığı olduğunu belirten Bektaş, “AKP iktidarı bol keseden vaatler veriyor ancak çözüm üretme konusunda hiçbir faaliyet göstermiyor. Öğretmen ataması gibi okullarımıza temizlikçi ve güvenlik görevlisi ataması yapılmamıştır. Okulların temizlik ve güvenlik sorumluluğu okul aile birliklerine bırakılmıştır. Devlet okullarında 650 bin derslik bulunmakta, her 10 dersliğe bir temizlikçi atanması gerektiğine göre 65 bin temizlikçi ihtiyacı vardır. Haftada 3 gün çalışma ile okullarımızın güvenliğinin sağlanması mümkün değildir. MEB’e göre sadece liselere bütçe gönderilmekte, ilkokul ve ortaokullara sadece fatura ödeme desteği sağlanmaktadır” dedi.

“Öğretmenler açlığa mahkum edildi”

Kamu okullarında çalışan öğretmenlerin açlığa mahkum edildiğini ifade eden Bektaş, “Okullara her eğitim-öğretim yılının başında öğrenci başına bin lira bütçe gönderilmelidir ki bu para bütçenin ancak yüzde 1,45’ini oluşturacaktır. MEB bütçesi yıllar içerisinde gittikçe erimiş, yalnızca personel bütçesine dönüşmüştür. 2016 yılında MEB’in bütçeden aldığı paranın oranı yüzde 15 iken bu oran yüzde 9’a düşmüştür. MEB bütçesinin yüzde 81’i personel giderleri için harcanmaktadır. AKP iktidarının geldiği 2002 yılında eğitim yatırımlarına harcanan oran yüzde 18 iken bu oran yüzde 9,15’e düşmüştür. Öğretmenler açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“Veliler özel okullara mecbur bırakıldı”

Kamu okullarının yetersiz imkanları nedeniyle velilerin özel okulları tercih eder hale geldiğini söyleyen Bektaş, “AKP iktidarında nitelikli eğitim bir hak olmaktan çıkarılmış, satın alınabilinir bir hizmet haline gelmiştir. Kamu okullarında yaşanan nitelik kaybı, kalabalık sınıf mevcutları ve öğretmen eksikliği gibi sorunlar aileleri özel okullara mecbur bırakmıştır. Devlet okulları toplumun en yoksul ve çaresiz kesiminin çocuklarının, AKP’nin eğitim politikalarına maruz kaldığı yere dönüşmüştür” şeklinde konuştu.

“Eğitim dinselleştirildi”

AKP iktidarı boyunca eğitimin dinselleştirildiğini açıklayan Bektaş, “22 yıllık AKP dönemi iktidarı genel olarak Cumhuriyetle ve onun ulusal egemenlik anlayışıyla savaş halinde geçmiştir. Laik ve bilimsel eğitimden giderek uzaklaşılmıştır. Yönetici kadrolar devletin çalışanı değil AKP’nin çalışanı haline getirilmiştir. Liyakatsiz kadrolaşma, mevzuat ve program değişiklikleri, protokol ve özel teşviklerle dini tarikatlarla ilişkili vakıf ve derneklerin eğitimin paydaşı yapılması, Diyanet İşleri Başkanlığının eğitim-öğretim faaliyetlerinin daha fazla içine alınması yoluyla eğitim dinselleştirilmiştir. Tüm kademelerde, tüm paydaşlar için eğitim her geçen gün daha kötüye gitmektedir. Okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin niteliği her geçen yıl biraz daha düşmüştür. PISA 2022’de, Türkiye tüm branşlarda OECD ülkelerinin ortalamasının altında bir performans sergilemiştir” dedi.

“22 yıllık yaraları saracağız”

CHP iktidarında AKP’nin eğitim sistemi üzerinde açtığı yaraları saracaklarını açıklayan Bektaş, şu ifadeleri kullandı:
“Ülkemizin kurtarıcısı, cumhuriyetimizin kurucusu, başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı esnasında Maarif Kongresini toplayarak eğitimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bundan 100 yıl önce, savaş günlerinde, koşullar elvermese dahi eğitimin önemine vurgu yapan Atamızın izinde, biz de eğitim sistemimizi bugünden daha iyiye götürmek, 22 yıllık iktidarın açtığı yaraları sarmak için canla başla çalışacağız. Çocuğun ve gencin üstün yararını gözeten, nitelikli, laik, bilimsel, kamusal ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye, Cumhuriyet aydınlanmasından aldığımız ilhamla çalışmaya devam edeceğiz.”

Muhabir: Batuhan KAYA