CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Ramazan ayında artan gıda fiyatlarına dikkat çekerek, pidenin 250 gramının 20 TL, 350 gramının ise 30 TL olarak belirlendiğini söyledi. Kış, bu yüksek fiyatların yoksulluğu derinleştirdiğini ve halkın Ramazan ayında zorlanacağını belirtti.

Tarımsal üretim düşüşte

Kış, tarımsal üretimdeki düşüşlere ve yüksek girdi maliyetlerine de dikkat çekerek, "Türkiye’de tarımsal üretim gerilerken, gıda fiyatları hızla yükseliyor. Tarımsal girdi maliyetleri son bir yılda yüzde 32,5 arttı. Tohum fiyatları yüzde 52,3, gübre fiyatları yüzde 21,45, tarımsal ilaçlar yüzde 22,1, yem fiyatları yüzde 28,8, veteriner harcamaları yüzde 45,1 zamlandı. Bu zamlar çiftçiyi üretimden uzaklaştırdı, tahıl üretiminde büyük düşüşler yaşandı. Buğday üretimi yüzde 5,4, arpa üretimi yüzde 11,9, mısır üretimi ise yüzde 10 oranında azaldı" dedi.

Çiftçiler borç yükü altında

Kış, çiftçilerin borçlarının hızla arttığını ve tarım sektörünün kredi borcunun son üç yılda yüzde 418 oranında artarak 868 milyar TL'ye ulaştığını söyledi. Bu borçların büyük kısmının kamu bankalarına olduğunu ve çiftçilerin üretim yapabilmek için kredi almaktan başka seçeneklerinin kalmadığını belirtti.

HKP Genel Başkanı Nurullah Efe'ye Erdoğan'a hakaretten hapis cezası HKP Genel Başkanı Nurullah Efe'ye Erdoğan'a hakaretten hapis cezası

“Çiftçi üretemez, vatandaş satın alamaz hale geldi”

Gülcan Kış, hükümeti eleştirerek, "Bu iktidar yüzünden çiftçi üretemez, vatandaş satın alamaz hale geldi!" dedi ve yüksek girdi maliyetlerinin, borç yükünün ve gıda fiyatlarındaki artışın sorumlusunun hükümet olduğunu ifade etti. Kış, Ramazan ayının bereket ve paylaşım simgesi olması gerektiğini belirterek, “Bu iktidar yüzünden Ramazan açlık, sefalet ve yokluğun sembolü haline geldi. Artık bırakın eti, sebzeyi, bakliyatı; bir Ramazan pidesi bile vatandaş için lüks hale geldi. 30 gün boyunca her gün iftar sofrasına bir pide koymak isteyen bir aile 600-900 TL arasında para ödemek zorunda. Dar gelirli, asgari ücretli, emekli bu parayı nereden bulacak?” dedi.

Kış, hükümete karşı sert eleştirilerini sürdürerek, "Bu sefalet düzenini yıkacağız, halkın iktidarında Ramazan sofraları yeniden bereketli olacak" diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: ANKA