Batuhan KAYA/İz Gazete- Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Devrim Akseki, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kadın cinayetleri ve eski AKP Bayraklı Belediye Meclis Üyesi Latif Aydemir’in “öldürenler kadar öldürülen kadınlar da suçlu” sözlerine dair konuştu. Akseki, kadın cinayetlerinin sebebine dair konuşurken şu ifadeleri kullandı:

“2 kızımızı kesen, sokak ortasında tecavüz girişiminde bulunan ve polisimizi şehit edenlerin ortak özelliği neydi biliyor musunuz? İlk suçları değildi ve hepsi uyuşturucu kullanıyordu. Çok değil 2009’da 21 yaştı ülkemizde uyuşturucuya başlama yaşı, şu anda 9-10 yaşa indi. Okulların önünde Pokemon, Superman şeklinde uyuşturucu satılıyor. ‘Gariban Kokaini’ denen metamfetamin var ya, Türkiye’de üretiliyor. Alkolün fiyatına zam yaptıkça insanlar uyuşturucuya sarılıyor. Bunlar da kadın cinayetlerinin kökeninde yatan sorunlardır.”

“Kadın cinayetinde 1’inci sıradayız” 

Türkiye’nin kadın cinayeti ve kadına şiddette OECD ve AB ülkeleri içerisinde 1’inci sırada olduğunu söyleyen Akseki, şöyle konuştu:
“8 Mart 2017, 19 Kasım 2019, 26 Ocak 2021, 1 Aralık 2021, 6 Temmuz 2023, 23 Kasım 2023, bugüne kadar geliyor, bir anlam yüklediniz mi? Bu tarihler çoğu CHP’nin olmak üzere muhalefet partilerinin TBMM’ye kadın cinayetleri ve kadına şiddetin araştırılması komisyonu kurulması için verilen önergelerin tarihleri, ne oldu biliyor musunuz? Hepsi reddedildi. Ama sevindirici bir haber, 6 gün önce tüm partilerin katılımıyla bu komisyon kuruldu. Bu komisyon kurulurken Sayın Çiğdem Erdoğan, ‘Partimizin iktidarları döneminde kadın konusu öncelikle olmuştur. Kadına şiddet konusunda çağ atlatan yasal düzenlemeler ortaya koyduk’ dedi. Şimdi detaylandıralım. 2010’dan önce 80’li rakamlardaydı, 2010’dan sonra her geçen gün arttı ve geçen yıl 315 kadın öldü. Bunların arasında faili meçhul olanlar yok. Kadına şiddette ve cinayette OECD ülkeleri içerisinde 1’inci sıradayız, AB’de 1’inci sıradayız ve açık ara farkla öndeyiz. Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre 124’üncü sıradayız.”

“Yoksulluk arttıkça şiddet artıyor”

Akseki, kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin yoksullukla arttığını ve diğer birçok sebebi olduğunu açıklayarak, “Yoksulluk arttıkça kadına şiddet artıyor, 50 ülkede süren çalışmalar aynı sonuca çıktı. Yetersiz cezalar, şu videoyu hepimiz hatırlıyoruz. Beyoğlu’nda gündüz vakti bir kadına tecavüz girişimi oldu. Bu olay 10 gün önce yaşandığında nöbetçi hakim o suçluları serbest bıraktı. Neden? 215 bin hapishane kapasitesi olan ama 365 bin kişinin hapsedildiği ülkede katilleri koyacak yer bırakmadığınız için mi? Bir kadının kapısını kıran okul öğretmeni ne ceza aldı? Algı değil ortada cezasızlık var. 2 kızımızı kesen, sokak ortasında tecavüz girişiminde bulunan ve polisimizi şehit edenlerin ortak özelliği neydi biliyor musunuz? İlk suçları değildi ve hepsi uyuşturucu kullanıyordu. Çok değil 2009’da 21 yaştı ülkemizde uyuşturucuya başlama yaşı, şu anda 9-10 yaşa indi. Okulların önünde Pokemon, Superman şeklinde uyuşturucu satılıyor. ‘Gariban Kokaini’ denen metamfetamin var ya, Türkiye’de üretiliyor. Alkolün fiyatına zam yaptıkça insanlar uyuşturucuya sarılıyor. Bunlar da kadın cinayetlerinin kökeninde yatan sorunlardır” dedi.

“İhraç yetiyor mu?”

AKP’li Latif Aydemir’in ihracının yeterli olup olmadığını soran Akseki, konuşmasını, “Bir meclis üyenizi kınayıp partinizden ihraç etme girişiminde bulunarak kadına şiddet durdurulacak mı? Bu aslında kadınlarımızı öldüren katillerin kafasındaki düşünce değil mi? Bir meclis üyesini ihraç etmek kadar bu düşünceleri de ihraç etmek gerekmiyor mu?” diye bitirdi.

Muhabir: BATUHAN KAYA