Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 21. Olağanüstü Kurultayının iptali için delegeler Yılmaz Özkanat ve Hatip Karaaslan dava açtı. Dava dilekçesinde “CHP 21. Olağanüstü Kurultayının yok hükmünde olduğu” öne sürülürken; CHP’nin 38. Olağan Kurultayında seçilmiş Genel Başkan Özgür Özel’in, Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin, Parti Meclisi üyelerinin, Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin tedbiren görevden uzaklaştırılmaları istendi.
CHP kurultay delegeleri Yılmaz Özkanat ve Hatip Karaaslan'ın, CHP’nin 6 Nisan'da yapılan 21. Olağanüstü Kurultayının iptali için 41. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yaptığı öğrenildi.
Delegelerin avukatı Onur Yusuf Üregen'in, Ankara 41. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verdiği dilekçede, 6 Nisan’da yapılan 21. Olağanüstü Kurultayın, hukukun üstünlüğü, şeffaflık ve demokratik ilkelere aykırı şekilde gerçekleştirildiği ve parti içi iradeyi gasp eden yöntemlerle şekillendirildiği ileri sürüldü.
Dilekçede, “Bu sebeple söz konusu kurultayın iptali için yargı yoluna başvurulmuştur. 4-5 Kasım 2023'te olağan kurultay başta olmak üzere, CHP İstanbul İl Kongresi gibi süreçler, akçeli ilişkiler, hukuka aykırı uygulamalar ve demokratik iradeyi sakatlayan müdahalelerle gölgelenmiştir. Bu kurultaylarda alınan kararlar yok hükmündedir. Bu yokluk hali üzerine inşa edilen 6 Nisan 2025 tarihli Olağanüstü Kurultay da baştan sona hükümsüzdür.” ifadeleri yer aldı.
Kurultay kararının hukuken geçersiz olduğu savunuldu
21 Mart 2025'te alınan olağanüstü kurultay kararının hukuken geçersiz olduğu savunulan dilekçede, “CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 4-5 Kasım 2023’teki kurultayda şaibeli” bir şekilde genel başkan ilan edildiği ve yetkisiz olduğu iddia edildi.
Dilekçede, kurultayda meşruiyeti tartışmalı bir şekilde seçilmiş olan doğal delegelerin fiilen engellenen adaylık süreçleri, delegelere yapılan baskılar ve oylamaların gizliliğine gölge düşüren uygulamaların olağanüstü kurultay sürecinin demokratik meşruiyetini tamamen ortadan kaldırdığı ileri sürüldü.
Özel’in görevden uzaklaştırılması istendi
Dilekçede, 4-5 Kasım 2023 tarihli 38. Olağan Kurultayın iptaline yönelik davanın bu dosyayla birleştirilmesi istendi. “CHP'nin 21. Olağanüstü Kurultayının yok hükmünde olduğu” ve “mutlak butlanla sakatlandığı” öne sürülen dilekçede, CHP 38. Olağan Kurultayı sonucu seçilmiş Genel Başkan Özgür Özel'in, Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin, Parti Meclisi üyelerinin ve de Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin tedbiren görevden uzaklaştırılmaları talep edildi.
Dilekçede, “4-5 Kasım 2023 tarihli CHP 38. Olağan Kurultayı mutlak butlanla sakatlanmış ve yok hükmünde bulunduğundan mevzuat ve hukukun bir gereği olarak 38. Olağan Kurultay öncesi görevde bulunan Parti Genel Başkanı ile Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin görev yetkileri geri döneceğinden 4-5 Kasım tarihli kurultay öncesi görevde bulunan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile önceki Parti Meclisi ve önceki Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin tedbiren görevlerine iadesi talep olunur.” denildi.
Özgür Özel, geçerli bin 171 oyun tamamını alarak seçilmişti
İstanbul Büyükşehir Belediyesine açılan soruşturma kapsamında 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nın gözaltına alınıp daha sonra tutuklanmasıyla CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partiye kayyım atanmasını engellemek amacıyla aldığı karar doğrultusunda CHP 6 Nisan’da Ankara'da 21. Olağanüstü Kurultayını gerçekleştirdi.
Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın adaylıktan çekilmesi ve eski milletvekili Berhan Şimşek'in başvuruyu zamanında yapamaması nedeniyle tek aday olarak seçime giren Özgür Özel, geçerli bin 171 oyun tamamını alarak yeniden CHP genel başkanı seçildi.