İzmir sacede denizi ve tarihi güzellikleri ile değil aynı zamanda değişik otları ile de meşhur oldu. İzmir mutfağında başka bir yerde bulamayacağınız çeşit çeşit ot yemeklerini bulmak mümkün.
Sarmaşık, ısırgan, şevketi bostan, ebegümeci, cibez, turpotu, deniz börülcesi, kenger, yaban enginarı, araçsaçı, hindibağ ve radika gibi otlar İzmir'in vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
İzmir'in meşhur otlarını ve faydalarını sizin için araştırdık. İşte İzmir'in lezzetli otları...
Cibez
Bazı yerlerde adı cücük olarak da bilinen yabani bir lahana çeşitidir. Cibez, haşlandıktan sonra üzerine zeytinyağı ve limon dökülerek yenir.
Deniz Börülcesi
Deniz börülcesi, deniz kıyılarında suyun gel git yaptığı yerlerde bulunur. Tadı tuzlu ve ekşidir. Deniz börülcesi üzerine zeytinyağı, sarımsak ve limon karışımı dökülerek veya yoğurtla karıştırılarak tüketilir. Çok tuzlu olduğu için pişirirken içine tuz atılmaz. Deniz börülcesi iyot eksikliği çekenlere önerilir.
Ebegümeci
Sadece sofrada da değil, doğal tıpta da kullanılan ebegümecinin birçok faydası olduğu biliniyor. Ebegümeci zeytinyağlı yemeği yapılarak tüketilir.
Sarmaşık
Sarmaşık biraz acı tatı ile bilinir. Az haşlandıktan sonra kavrularak üzerine yumurta kırılır ve öyle tüketilir. Sarmaşık bitkisinin kolesterolü düşürdüğü ve ödemi atmaya yardımcı olduğu bilinir.
Şevketibostan
Bu bitki kış aylarında yetişir. Haşlayarak salatası yapıldığı gibi, kuzu eti veya tavukla da yemeği pişirilmektedir. Ocak ayından itibaren mart ayına kadar doğada bulunur.
Turp otu
Bu otu haşlayıp üzerine zeytinyağı limon karışımı dökerek tüketebileceğiniz gibi, kavurup üzerine yumurta da kırabilirsiniz. Sabah kahvaltılarında da tüketilen turp otunun birçok faydası bulunmaktadır.
Acı Soğan
Aslında yaban sümbülünün soğanı olan acı soğan, İzmir Alaçatı civarında yetişir ve epey acı olduğu için iki kere haşlanır, üzerine zeytinyağı ve limon dökülerek yenir.
Kazayağı Otu
İsmini yapraklarının kazayağına benzemesinden alan kazayağı otu, Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen hoş kokulu bir bitkidir. Kazayağı otunun köftesi, salatası, hatta turşusu bile yapılır. Kavurarak da tüketilir.
Isırgan otu
Isırgan otunun çorbası, yemeği ve böreği yapılır. Aynı zamanda bu ot bitki çayı olarak da kullanılır.
Hindiba (Radika)
Papatya familyasından olan hindibanın hafif acımsı bir tadı vardır, ama rahatsız edici değildir. Yapraklarından salata olarak yararlanıldığı gibi sıcak yemek de yapılır. Yabani hindibanın yaprakları ilkbaharda toplanarak şifalı ot olarak da tüketilir. Radika adıyla da bilinen hindiba, kalsiyum ve mineral deposudur.
Arapsaçı
Yapraklarında bulunan, uçucu bir yağ olan rezene sayesinde anasona benzer etkili ve güçlü bir kokuya sahip olan arapsaçı hem yemeği yapılır hem de salatalarda kullanılır. Gaz söktürücü özelliği vardır.