Özellikle dijitalleşen dünya ile birlikte vatandaşların öneri, şikayet veya taleplerini hızlı bir şekilde dile getirebilmek ve hızlı bir şekilde geri dönüş alabilmek için dijital bir mecra ihtiyacı doğdu. CİMER, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bu ihtiyaca yanıt verebilmek amacıyla kuruldu. Peki CİMER nedir? CİMER'e nasıl başvuru yapılır?

CİMER nedir?

Cimer vatandaşların kamuyla ilgili kurumlarda yaşadıkları durumlarla alakalı şikayetlerini, istek ve önerilerini iletebilecekleri bir sistemdir. Bu sistemin merkezinde doğrudan Cumhurbaşkanlığı bulunmaktadır. CİMER’in açılımı “ Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi” dir. 2015 yılında kurulan bir sistem olan CİMER'in arayüzünde kişiler tarafından çeşitli başvuru, şikayetlerin yapılabildiği ve bunların takibinin sürdürülebildiği bir sistem vardır. Bu sistem sayesinde kişilerin kamu kurumlarının üst makamlarına şikayet ve taleplerini daha kolay duyurabilir oldular. CİMER’e başvuru yapabilecek kişiler: 12 yaşından büyük Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, karşılıklılık çerçevesinde Türkiye’de ikamet eden yabancılar, özel hukuk tüzel kişileridir. Bu kişiler diledikleri zaman başvurularını gerçekleştirebilirler. 

Bu sisteme kayıtlı yaklaşık olarak 60 bin idari birimden başvurunun konusuna göre başvuru ilgili kamu kuruluşuna gönderilir. Ardından işleme alınarak aynı kamu kurumu tarafından talep ya da şikayet ne ise yanıtlanır. Dijital mecraya ulaşım sağlanabilen tüm cihazlarla kolaylıkla başvuru yapılabilir.

CİMER'e nasıl başvuru yapılır?

Başvuru yeterliliğine sahip olan vatandaşlar birkaç farklı kanal aracılığıyla CİMER’e başvuruda bulunabilirler. 

CİMER'e başvuru yapabileceğiniz kanallar:

İnternet sitesi: İlk başvuru seçeneklerden biri www.cimer.gov.tr internet adresi üzerinden 
yapılabilen başvurudur. Sayfada çıkan başvuru yap butonuna tıklanayak kişinin kişisel bilgilerinin (Tc kimlik numarası,kimlik seri numarası, doğum tarihi, isim-soyisim, cep telefon bilgileri)girilmesinin ardından telefona gelen onay kodunun doğrulanmasıyla kişi başvuru ekranına yönlendiriliyor. E-devlet aracılığıyla belirtilen bilgileri tek tek girmekle uğraşmadan daha hızlı giriş yapmak mümkün.

Sisteme girdikten sonra talebiniz ne ise onu o seçeneği işaretledikten sonra başvuru detay ekranına yönlendirilerek talep metnini oluşturabilir ve isterseniz başvurunuza dosya eklemesi de yapabilirsiniz. Başvurunun tamamlanmasının ardından kişinin başvurusunun durumunu takip edebilmesi için bir başvuru takip sayısı verilir. İletişim adresi olarak belirttiğiniz e-posta adresinize de başvurunun alındı bilgisi gönderilir.

Telefon: Başvuruda bulunacak kişi ALO 150 telefon hattını arayarak CİMER’e şikayet ve taleplerini iletebilir. Arayan kişinin bulunduğu ilin valilik bünyesindeki Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi personeli aramaları cevaplamaktadır. Personelin yönelttiği sorularla kişinin başvurusu kayıt altına alınarak direkt kamu kurumuna  yönlendirilebilmektedir. Duruma göre ilk önce ön değerlendirme için başvuruyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına gönderebilir. 

Mektup-Faks: Mektup ya da faks ile başvuruda www.iletisim.gov.tradresinde bulunan yazışma adresine yapılması gerekir. Mektup ve faksla talepte bulunulurken başvuruların Türkçe,anlaşılır ve okunaklı olmasına olmasına dikkat edilmelidir. 

Şahsen müracaat: Kişilerin bizzat ilgili yerlere giderek de başvuru yapmaları mümkündür. Müracaatların yapılabileceği yerler Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, bölge müdürlükleri, yurt dışı temsilcilikleri, bakanlıklar, valilikler, ve kaymakamlıklarda bulunan halkla ilişkiler ofislerine müracaat ederek de başvuru yapılabilir. 

Kaynak: HABER MERKEZİ