Soğan ve sarımsak ve aynı ailede yer alan pırasa; genellikle pişirilerek tüketilse de çiğ olarak da tercih edilebilir. Vücuda birçok faydası bulunan pırasa; kalp sağlığının, göz sağlığının ve kas-kemik sağlığının ilacı olarak bilinir. Çeşitli şekillerde pişirilebilen pırasa, aynı zamand lifli yapısı nedeniyle diyet yapanlar tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Peki, pırasanın faydaları nelerdir? Pırasa ne işe yarar?

Pırasanın besin değeri

Pırasanın 100 gram başına içerdiği besin değerleri şu şekildedir:
-Kalori: 61 kcal
-Lif: 1.8 g
-Karbonhidrat: 14.15 g            
-Protein: 1.5 g                          
-Yağ: 0.3 g                               
-Kolesterol: 0.0 mg                 
-A Vitamin: 1667.0 IU              
-C Vitamin: 12.0 mg
-Potasyum: 180.0 mg              
-Kalsiyum: 59.0 mg                
-Demir: 2.1 mg                     

Pırasanın faydaları nelerdir?

-Pırasa, flavonoid ve kaempherol içerir. Kan damarlarını koruyan bu içerikler sayesinde pırasa, kalp sağlığına faydalı bir besindir.
-Pırasa tüketmek, kronik iltihap riskini azaltır. Vücuda giren enfeksiyonlu hücrelerle karşı savaşır, antiseptik nitelik taşır.
-Kalori bakımından düşük bir besin olduğundan kilo vermek isteyenler için güzel bir seçimdir. Lifli yapısı nedeniyle iştahı keser.
-Kemikleri güçlendirmesiyle bilinen kalsiyum, pırasanın içeriklerinden biridir. Bu nedenle kemik sağlığı için de, pırasa önemli bir yiyecekir.
-Pırasada bulunan magnezyum,  kemik ve kas problemlerine de çözüm niteliğindedir.
-Kan basıncını dengeleyen potasyum, pırasa içerisinde yeterli oranda bulunur. Bu nedenle pırasa, hipertansiyon riskini azaltır.
-Pırasa; potasyum, fostfor, demir, lif, B6 vitamini, A ve C vitaminlerini de içerir. Ayrıca bileşeninde folat da barındırmasıyla bağışıklık sistemi için faydalıdır.
-Pırasa içeriğindeki A vitamini sayesinde; görme, büyüme, üreme, embriyo gelişmesi, kan yapımı gibi faaliyetlere yararlıdır.
-Pırasa, cildin parlak görünmesini sağlar.
-Pırasanın idrar söktürücü özelliği bulunur.

Pırasa ile hangi yemekler yapılır?

Pırasa çok sağlıklı bir besin olsa da, kimimiz pırasa tüketmeyi sevmeyiz. Pırasayı tüketmenin birçok yolu vardır. Bu ürünle genellikle yapılan "zeytinyağlı pırasa" yemeği olsa da, pırasa ile yapılabilen başka lezzetli tarifler bulunmaktadır. Eğer siz de pırasa tüketmeyi sevmiyorsanız aşağıdaki lezzetli yöntemlerden birini kullanarak keyifli bir şekilde pırasa yiyebilirsiniz.

Pırasa ile yapılabilen yemekler:

-Zeytinyağlı pırasa

-Pırasa çorbası

-Pırasa kavurması

-Pırasalı köfte

-Pırasa mücveri


 

Kaynak: HABER MERKEZİ