SEMRA İĞTAÇ- Batı Urla Köyleri Derneği (BUKÖYDER) Başkanı Aşkın Yaka, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 yılında coğrafi işaret aldığı Çeşme Kavunu hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Çeşme Kavunu’nun Barbaros Köyü’nden başlayıp Birgi, Uzunkuyu, Kadıovacık, Nohutalan, Zeytinler, Zeytineli ve Çeşme Ovacık’a kadar uzanan bölgede yetiştiğini belirten Yaka, kavunun kendine özgü nitelikleri ve üretim sürecine dikkat çekti.

Yaka, Çeşme Kavunu’nun susuz yetiştirilmesi ve basık, sarı renkteki yüzeyi üzerinde seyrek koyu yeşil lekelerle tanınan bir kavun olduğunu vurguladı. Ayrıca, erken hasat edilip askıda kurutulma geleneğinin devam ettiğini ve bu yöntemle tam olgunlaşmadan toplanan hafif yeşil kavunların filelerde saklandığını açıkladı.

BUKÖYDER olarak kavunun tohumunun korunması ve yerel üreticilerin bu değerli ürünü pazarlaması için destek sağladıklarını belirten Yaka, Barbaros Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kuruluşuna da katkıda bulunduklarını ifade etti. Kavunu çeşitli mamüllere dönüştürme süreçlerinde de kooperatifle iş birliği yaptıklarını söyleyen Yaka, "Çeşme Kavunu’ndan sirke, sübye ve reçel gibi farklı mamüller ürettik. Böylece kavunun katma değerini artırarak, üreticilerin gelirini destekliyoruz," dedi.

Ayrıca dernek olarak, Çeşme Kavunu’nun coğrafi işaretli bir ürün olduğuna dair farkındalığı artırmak için afişler ve sticker’lar bastırıp üreticilere dağıttıklarını da sözlerine ekledi.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ