Denizli'nin Çameli ilçesinde yer alan ve her mevsim ziyaretçilerini ağırlayan Kolak Gölü, yeraltı sularını besleyen kanalların tıkanması sonucu kurudu. Çameli Belediyesi ve ilgili kurumlar, gölün eski ihtişamına kavuşması için harekete geçti.

Kolak Gölü neden kurudu?

Adını bulunduğu mahalleden alan Kolak Gölü, Denizli kent merkezine 120 kilometre mesafede yer alıyor. Hem kışın kartpostallık manzaraları hem de yazın serin havasıyla dikkat çeken göl, bu yıl tamamen kurudu. Uzmanlara göre, gölü besleyen yeraltı su kaynaklarının önünün kil ve alüvyonlarla tıkanması, kurumanın başlıca sebebi.

Mahalle sakinlerinin özlemi

Mahalle sakinlerinden Saniye Şahan, gölün kurumasından duyduğu üzüntüyü şu sözlerle dile getirdi:

“Eskiden bu gölün yüzeyi kış aylarında buzla kaplanırdı. Yazın ise serinlemek için gelen çok olurdu. Şimdi ise kurudu. İnşallah eski günlerine kavuşur.”

Çalışmalar başlatıldı

Kolak Gölü’nün eski günlerine kavuşması için Çameli Belediyesi ve ilgili kurumlar çözüm arayışında. Çameli Belediyesi Meclis Üyesi Sinan Hayrettin Kam, gölün doğa sit alanı ilan edilmesi nedeniyle belediyenin sınırlı yetkiye sahip olduğunu belirterek, “Bilimsel bir rapor hazırlanması için İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vedat Uyak ile iş birliği yaptık. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından elle alınacak numuneler üzerinde analiz yapılacak ve buna göre bir yol haritası belirlenecek” dedi.

Kolak Gölü, geçmişte kamp yapma, doğa yürüyüşü ve manzara seyretme gibi aktiviteler için yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıydı. Gölün eski haline kavuşması durumunda, turistik hareketliliğin tekrar başlaması bekleniyor.

Çameli Belediyesi'nin hedefi

Belediye Meclis Üyesi Kam, gölün yeniden alttan beslenebilmesi için doğal bir temizlik ve restorasyon planı hazırladıklarını belirtti ve ekledi:

“Kolak Gölü’nü eski günlerine döndürmek için çalışıyoruz. Gölümüzü yeniden yerli ve yabancı misafirlerimizle buluşturmayı hedefliyoruz.”

Kaynak: İHA