İstanbul’un deprem gerçeğiyle yüzleşen ilçelerinden Büyükçekmece’de, riskli yapıların dönüşümü kararlılıkla devam ediyor. Büyükçekmece Belediyesi’nin Atatürk Mahallesi’nde yürüttüğü son yıkımla birlikte, ilçede 35 bağımsız bölüm daha güvenli yaşam alanları için boşaltıldı. 1999 Gölcük Depremi’nin ardından kentsel dönüşümü öncelikli proje olarak belirleyen Büyükçekmece Belediyesi, bu süreçte bilim insanları ve üniversitelerle iş birliği yapacağını açıkladı. Belediye-vatandaş-müteahhit iş birliğiyle bugüne kadar 55 binden fazla riskli konutun yıkımı tamamlandı.

Otelde gizli toplantıya katıldığı iddia edilmişti: Yıldız’ın o tarihte ailesi ile yurt dışında olduğu ortaya çıktı Otelde gizli toplantıya katıldığı iddia edilmişti: Yıldız’ın o tarihte ailesi ile yurt dışında olduğu ortaya çıktı

80 daire yıkıldı

Kısa süre önce kentsel dönüşüm kapsamında 80 dairenin yıkımını gerçekleştiren ekipler, bu hafta 35 riskli dairenin daha yıkımına başladı. Son 4 gün içinde toplam 115 aile depreme karşı güvenli yapılara geçiş sürecine dahil edildi.

Yıkım çalışmalarını yerinde takip eden Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “6.2 büyüklüğünde depremi hep birlikte yaşadık. İstanbul’da korkunç dakikalar yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Çünkü değişik yerlerde yeni depremler oluştu. 6.2’den sonra 300’den fazla artçı deprem oluştu. Yaklaşık 15 yıldan beri koşar adım Büyükçekmece’de olası büyük depremde yıkılacak bütün binaları yenilemeye çalışıyoruz. Dolayısıyla yüzde 70’ini bitirmiş olduğumuz kentsel dönüşüm uğraşımızı gece, gündüz durmadan bir kat daha yoğunlaştırarak devam ediyoruz. Depremden iki gün sonra yıktığımız 80, 90 konuttan oluşan bloklardan sonra bugün de toplamda 5 bloktan oluşan toplam 35 konutluk bir alanda eskiden yapılmış bu 5 bloğun yıkımına başladık. Burada vermek istediğimiz mesaj şudur; İstanbul behemehal yaklaşmakta olan büyük Marmara depremine hazırlanmak zorundadır ve bu İstanbul’un beka sorunudur. Beka sorunu, İstanbul’un depreme hazır hale getirilmesi meselesidir” diye konuştu.

"Birlikte hareket edersek her engeli aşarız"

Başkan Akgün, dönüşüm projelerinin yalnızca bina yıkımıyla sınırlı olmadığını vurguladı. Altyapı, otopark, peyzaj ve kent silueti gibi unsurların da projelere entegre edildiğini belirten Akgün, yerel yönetimlerin de dâhil olacağı kapsamlı bir “İstanbul Deprem Şurası” kurulması gerektiğinin altını çizdi. Dr. Hasan Akgün, yerel yönetimlerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda bir araya gelerek, kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak yasal ve idari engelleri tartışması gerektiğini belirterek, “Vatandaşın can ve mal güvenliği için süreci hızlandırmalıyız. Birlikte hareket edersek her engeli aşarız” diye aktardı.

Kaynak: İHA