İzmir'de bir sokak röportajında Instagram'ın erişime engellenmesi ve hayvan yasasını eleştiren Dilruba Kayserilioğlu, 12 Ağustos'ta tutuklandı. 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamaları yöneltilen Kayserilioğlu tutuklanmıştı. Avukatının itirazı üzerine Kayserilioğlu 29 Ağustos'ta tahliye edildi.

Kayserilioğlu, TCK 216/1 ve 2 ile 218 maddelerinden 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçunu basın yoluyla işlenmekten 6 yıla hapis istemiyle dün hakim karşısına çıktı. Mahkeme, Dilruba Kayserilioğlu hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçu oluşmadığından beraatine karar verdi. 'Halkın bir kesimini alenen aşağılamak' suçundan ise 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, bu eylemin basın yayınla yapıldığı için cezayı TCK 218 maddesi gereği 1/2 artırarak 9 aya çıkardı. Mahkeme ayrıca, 1/6 indirim iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 7 ay 15 güne düşürdü. Hakim, hükmün açıklanmasını geri bıraktı ve Dilruba Kayserilioğlu hakkındaki adli kontrol kararını kaldırdı.

Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla dava 

Kamuoyuna yansıyan iddialara göre, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Dilruba Kayserilioğlu hakkında bu kez de 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacağı iddia edilmişti.

Dilruba’nın avukatından açıklama: Kamu davası yoktur

Konu hakkında Dilruba'nın Avukatı Hüseyin Yıldız'dan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Müvekkilim Dilruba hakkında Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla ilgili dava açıldığına ilişkin basında yer alan haberler ile ilgili yaptığımız incelemede açılmış bir kamu davası yoktur. Konunun takipçisi olan basın emekçilerinin hassasiyetine teşekkür ederiz."

Muhabir: Tuğkan ÜSKÜP