BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZDOĞA ve İZENERJİ şirketlerinden “personel fazlalığı” gerekçe gösterilerek haksız yere çıkartılan işçilerin hikâyelerini anlattığımız Direniş Günlükleri, 2’nci konuğu olarak eski İZDOĞA işçisi Mert Tuna’yla görüştü. İşten çıkartılmadan önce İZSU’da banko işlerinde çalışan Tuna İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a seslenerek işini geri istedi. Tuna, önümüzdeki Kurban Bayramı’nı buruk geçireceklerini ve başkandan bayram hediyesi beklediklerini ifade ederek, “Sadece bu bayram öncesi biraz daha işçiyi, emekçiyi düşünerek bize bir bayram sevinci yaşatmasını bekliyoruz” dedi.

200 kişiden mi tasarruf ediyorlar?

İzBB’nin işten çıkarmalar için sunduğu “personel fazlalığı” ve “tasarruf” gerekçelerinin gerçekçi olmadığını söyleyen Tuna, “200 kişiden mi tasarruf ediyorlar?” diyerek, “İzmir’de tasarruf edilebilecek yaklaşık 195- 200 kişi midir? Tasarruf edilmesi gereken kişiler biz miydik? Çok daha farklı noktalardan tasarruf edilebilir miydi? Biz kimse ekmeğinden olsun istemiyoruz, herkes bu ekonomide evine ekmek götürmek istiyor” ifadelerini kullandı.

150 bin TL tazminatım yandı

150 bin TL tutarındaki tazminatını yakarak belediyede işe girdiğini söyleyen Tuna, “Baktığımız enflasyon sürecinde de işsiz kalmak herkesin bildiği üzere hem maddi hem manevi yaralar açıyor. Biz onlara güvenerek yıllardır emek verdiğimiz işlerimizi bıraktık ancak onlar bu güvenimizi sarstı” dedi.

Belediyeden aldıkları son maaşla geçinmeye çalıştıklarını söyleyen Tuna, “Henüz 15 gün olduğu için belediyeden aldığımız son maaşla geçinmeye çalışıyoruz. Herkesin istediği aslında para değil, biz yardım değil emek verip karşılığında tekrar işimizi alıp maaşımızla çalışmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Tugay’a çağrı

İzBB Başkanı Tugay’a “Bize bir bayram sevinci yaşatın, işlerimizi geri verin” diye seslenen Tuna şöyle konuştu: “Başkanımdan sadece bu bayram öncesi biraz daha işçiyi, emekçiyi düşünerek bize bir bayram sevinci yaşatmasını bekliyoruz.”

Atılan işçilere İtalya'dan destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işten atılan işçilerin mücadelesi sürüyor. İşçilere bir destek de İtalya'dan geldi. Burada faaliyet gösteren SI Cobas sendikası, İzmirli işçilerin yanında olduklarını duyurdu. Sendikadan yapılan açıklamada, “İzmir'de işten atılan 200 kişiyle, sınıf kardeşlerimizle tüm dayanışmamızı ifade ediyor, işçiler ve halk arasında, belediye başkanını ihraçları iptal etmeye zorlayacak geniş bir destek kazanmalarını umuyoruz!” denildi.

Muhabir: Batuhan KAYA