Ertürk Kombi Servisi Servis Sorumlusu Teknisyen Can Öztürk, “Herkes kombi bakımlarını kış aylarında yaptırıyor. Ama yaz aylarında kombi bakımlarını yaptırmak daha iyi olur. Kampanyalardan faydalanabilirsiniz. Kombinin filtreleri temizleniyor. Genleşme tankına hava basılıyor. Yanma odası temizleniyor. İzmir şartlarında 2 yılda bir temizlemeyi öneriyoruz. Çünkü İzmir’de 4 ay kullanılıyor kombiler. Kars’ta Eylül'den Nisan'a kombi yakılıyor. Oralarda yılda bir bakımı öneriyoruz. İzmir için iki yılda bir bakım yeterli olacaktır.
DOĞALGAZ FATURASI NASIL DÜŞER?
Kendilerine gelen soruların en başında “Doğalgaz faturası nasıl düşer?” olduğunu söyleyen Öztürk, “Bakım şart, ısı yalıtımı, mantolama çok önemli, kombiyle ısıtırsınız ama ısıyı koruyamazsanız kombi ısıtmaya devam eder ve daha çok yakmaya başlar.” dedi.
ODA TERMOSTATI KULLANIN
Kombilerin açılıp kapatılmasının tasarrufa ne kadar katkısı olacağı hakkında bilgi veren Öztürk, “Kombiyi havalar 15-16 derecede iken kapatabiliriz. Çok soğuk havalarda kapatmak mantıklı değil. İşe gidiyorsunuz. Eve geldiğinizde ev buz gibi olduğu için daha çok yakıt yakacaktır. Soğuk havalarda kombinin açık kalması daha verimli çalışma sağlar. Oda termostatı olan evlerde dışardayken ekonomi sıcaklığı olarak 20 dereceye ayarlamalarını tavsiye ediyoruz. Eve gelindiğinde ise konfor sıcaklığı olarak 22 dereceyi kabul ediyoruz. Yatarken ve evde yokken 20 derece evdeyken ise 22-23 dereceyi tavsiye ediyoruz.22 derece için kombide 55-60 derece ayarlanmalı. Yapılan yanlışlardan birisi de bu konu. 22 derece oda sıcaklığı için kombiden 40 derece ayarlıyor. Kombide o sıcaklığa yetişemiyor. Bu sefer cihaz sürekli çalışıyor. Cihaz oda sıcaklığına getiremiyor kendisini. 40 dereceye ayarlanırsa kombi çok yakar. 22 derece oda sıcaklığı için 60 derece yaparsanız oda sıcaklığına ulaşır ulaşmaz termostat yapıyor ve tasarruf sağlıyor. Oda termostatı şart bu ayarlar için. Termostatı 20 derece, kombiyi ise 55-60 derece tavsiye ediyoruz. Oda termostatı mutlaka kullanın. Oda sıcaklığını ayarlıyor. Kombiye çıkmadan oda sıcaklığını ayarlayabiliyorsunuz.
4 YILDA BİR PETEK, 2 YILDA BİR KOMBİ TEMİZLİĞİNİ ÖNERİYORUZ
Kombi ve peteklerde temizliğin önemini vurgulayan Öztürk, “Petek bakımı çok önemli tasarruf ve ısıtma kalitesi için. Oksijen, su ve metalin birleştiği yerlerde korozyon ve pas olması normal. Biz 4 yılda bir öneriyoruz petek bakımlarını. Maliyet olarak da oldukça ekonomik bu bakımlar. Kombinizi ve peteklerinizi daha verimli, tasarruflu kullanmak için 4 senede bir petek temizliği 2 senede bir de kombi temizliğini öneriyoruz. Bu temizlikler faturayı olumlu etkiliyor. Petekler daha çabuk ısınıyor, daha geç soğuyor. Peteklerle ilgili bilgi vermeye devam eden Öztürk, “Peteklerin üstü sıcak altı soğuk olmasının çeşitli nedenleri var. Kombinin ve peteğin bakımından da kaynaklanabiliyor. Peteklerde tortuda oluşmuş olabilir. Havada yapmış olabiliyor. Bakımlar çok önemli.
SU BASINCI 1,5 İLE 2 ARASINDA OLMALI
Su basıncına dikkat çeken Öztürk, “Her kombide su basıncı standart mı tüm cihazlarda 1,5 ile 2 arasında kullanılmasını öneriyoruz. Basınç sürekli düşüyorsa birçok sebepten bir sorun olabilir. Servisle irtibata geçmeniz gerekiyor. Su basıncı cihazın ömrü ile içindeki cihazların tahribatı ile ilgili bir konu.
MENFEZLERİ KAPATMAYIN
Doğalgaz patlamaları hakkında da bilgiler veren Öztürk, “Kombilerin içinde sensörler var. Doğalgaz neden patlar. Sıkışırsa patlar. Gaz dağıtım şirketleri bir menfez vardır. Menfezden küçük bir ısı kaybı oluyor. Kombiyi bir iki derece fazla açın. Güvenli ısının. Bu çok önemli. Özellikle soğuk havalarda menfezler kapatılıyor. Buna dikkat edelim. Bu çok yanlış. Herhangi bir gaz kaçağı varsa sıkışabiliyor. Havalandırma çok önemli.”
DEPREM SONRASI KOMBİ VE TESİSATINIZI KONTROL ETTİRİN
“Depremler atlattık. Birçok evde hasarlar oluştu. Borularda tesisatta arızalar oluşmuş olabilir. Mutlaka kontrol ettirmekte fayda var. Normalde doğalgaz kokusuz bir gazdır. Doğalgaz dağıtım şirketleri doğalgaz kaçaklarında kokudan anlaşılması için bir koku ekliyorlar. Bu güvenlik amaçlı yapılan bir çalışma. Evinizde bu kötü gaz kokusunu duyarsanız ‘187’ numaralı acil doğalgaz hattını arayıp yardım isteyebilirsiniz. Daha sonrası için bizleri arayabilirler. Doğalgaz, elektrik ve suyu barındıran kombileri sadece arıza için değil kontrol içinde bakım yaptırılmalıdır.”
SERVİS ÇAĞIRIRKEN DİKKATLİ OLUN
Vatandaşların en çok sorduğu sorulardan biri olan “Servis çağırırken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusunu yanıtlayan Öztürk, “Ucuz olan şeyden kalite beklemeyin. Sağda solda asılı ilanlarda 40 tl’ye kombi bakımı ilanlarına aldanmayın. Kimse aracına atlayıp 20 kiloluk çantayı taşıyıp müşterinin evine gitmez. Kurtarmaz zaten. 40 tl diye evinize giriyorlar 400 tl alıp çıkıyorlar. 400 tl ile kurtulanlar şanslı. Vermezseniz sağlam kombileri bozup gidiyorlar. Kombinin şusu bitmiş busu bitmiş diyerek 400 tl’nizi alıyorlar. Arama motorunda en üstte diye güvenilir anlamına gelmiyor. Çevrenize sorun. Yorumlara bakın. Belgeleri var mı? Yaka kartı var mı? Mesleki yeterlik kurumu belgesi var mı? Vergi levhası var mı? Fatura kesebiliyor mu? Yeri nerede? Bu sorulara dikkat edin. İşini iyi yapan servisleri tercih edin. Artık dijital çağdayız iyi ya da kötü çağıracağınız servisle ilgili yorumları mutlaka okuyun.”
Personelimiz korona nedeniyle tek kullanımlık maske, galoş ve eldiven kullanıyor. Azami özen gösteriyoruz. Bizleri gönül rahatlığıyla çağırabilirler. İki kişilik ekiplerimizle 1 saat kadar evinizde kalıyoruz. Servisimiz Buca’da. Gelip görmek isteyen vatandaşlarımızı bekleriz. Ayrıca www.kombiservisim.org internet adresimizden de bizlere ulaşabilirler” şeklinde konuştu.
SU SICAKLIĞI KAÇ DERECE OLMALI?
“Sıcak su ayarında 45 derece idealdir. Ilıştırma yapıldığı zaman bir sıcak bir soğuk su gelebilir. Kombiden sıcaklığı ayarlanırsa daha ideal bir banyo deneyimi yaşanabilir. Su tasarrufu da sağlayacaktır.”